Naslovna Društvo Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ trostrukom šampionu države iz matematike,...

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ trostrukom šampionu države iz matematike, fizike i hemije i najboljoj studentkinji Medicinskog fakulteta

0
Nagrada Svetislav Milić,
Nagrada Svetislav Milić foto: promo

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauka i obrazovanje podele Andrej Drobnjaković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i dr Isidora Tasić sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu. Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate postignute u oblasti nauke i obrazovanja, kao i za dostojno predstavljanje Srbije na međunarodnoj sceni“. To je jutros saopštio Hadži Ivan Redi, predsednik komisije za dodelu ovih priznanja.

Andrej Drobnjaković
Andrej Drobnjaković

„Dodeljivanjem ovogodišnjih nagrada u prvoj zvaničnoj kategoriji želimo da pošaljemo snažnu poruku da se znanje, rad i trud uvek isplate. Naši ovogodišnji laureati u ovoj kategoriji pokazuju da je sve moguće. Andrej je trostruki šampion države iz matematike, fizike i hemije, ali je osvajač i brojnih nagrada na međunarodnim olimpijadama, sa druge strane dr Isidora Tasić, predstavlja biser Grada Niša. Od srednjoškolskih dana se takmiči, a usavršavala se i na prestižnom Univerzitetu Jejl“ – poručili su iz komisije za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“.

Isidora Tasić
Isidora Tasić

Šesnaestogodišnji Andrej Drobnjaković, učenik je drugog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, izuzetno je talentovan i uspešan mladi naučnik. Na međunarodnoj olimpijadi „StemCo“ u Singapuru osvojio je pet zlatnih medalja u fizici, hemiji, biologiji, matematici i inženjerstvu, što ga je proglasilo apsolutnim pobednikom i jedinim predstavnikom Srbije. U timskom inženjerskom izazovu, zajedno sa učenicima iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana, ponovo je bio najuspešniji takmičar.

Andrejeva izuzetna sposobnost da rešava složene zadatke iz različitih oblasti pokazuje njegovu intelektualnu zrelost i ljubav prema nauci. Njegova posvećenost obrazovanju ogleda se i u tome što deli svoje znanje sa drugim učenicima, pripremajući ih za naučne olimpijade. Andrej je ambiciozan i želi da se bavi kvantnom fizikom na prestižnim univerzitetima kao što su MIT i Harvard, ali i da se vrati u Srbiju i pomogne mladim naučnicima.

„Uvek je lepo videti da mladi ljudi imaju želju da se vrate u svoju domovinu. To pokazuje da za našu državu ima nade. Ove godine je primetan veliki broj prijava gde su kandidate predlagali njihovi nastavnici i učitelji, što je lepo da se vidi“ – zaključuje se u saopštenju.

Dr Isidora Tasić, rođena 19. aprila 1999. godine u Nišu. Završila je osnovnu školu „Dušan Radović“ kao vukovac i sportistkinja generacije. Upisala je prirodno-matematički smer u gimnaziji „Bora Stanković“, osvojila drugo mesto na državnom takmičenju iz biologije i prvo mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, predstavljajući Srbiju na Evropskom takmičenju u Berlinu. Nakon škole biologije u Istraživačkoj stanici „Petnica“, završila je srednju školu na Rhode Islandu uz stipendiju Američke neprofitne organizacije „ASSIST“. Upisala je Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu kao drugoplasirana i tokom studija učestvovala na međunarodnim kongresima, osvajajući nagrade iz fiziologije i kardiologije. U maju 2024. godine završila je internship na Pritzker School of Medicine, a diplomirala je sa prosekom 10.00. Trenutno obavlja lekarski staž u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Nišu. Poseduje C2 Cambridge diplomu za engleski jezik i služi se italijanskim.

Nagrada će nagrađenima biti uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu i to 15. novembra tačno u podne. Objavljivanjem laureata u oblasti nauka i obrazovanje, krenula je nedelja objavljivanja dobitnika. Te će sutra, tačno u 9h biti saopštena imena laureata u oblasti kultura i umetnost.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija u sastavu: Hadži Ivan Redi – predsednik, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković, ispred ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice Milić i Marko Vučetić, ispred Srpske IT Asocijacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde