Naslovna Niš Niš, moj grad traži da se ažurira spisak radnika i da se...

Niš, moj grad traži da se ažurira spisak radnika i da se definiše model isplate zaostalih zarada

0
Niš, moj grad , Novi DSS
Niš, moj grad , Novi DSS foto: GP018

Odbornik grupe „Niš, moj grad” Miodrag Stanković podneće Skupštini inicijativu, kojom traži da se spisak obeštećenih radnika ažurira, i samim tim poveća za oko 1.000 ljudi, ali i da se do kraja definiše model isplate zaostale zarade.

Skupština Grada Niša
Skupština Grada Niša foto: GP018

Na prošloj sednici Skupštine, kad se razmatralo o ovoj temi, opozicija je bila protiv odluke da Grad Niš isplaćuje pomoć radnicima, jer Grad nije bio vlasnik tih preduzeća. Umesto toga, složni su u tome da je to trebalo da isplati država.

Miodrag Stanković
Miodrag Stanković foto: GP018

„Odluka nije definisana do kraja. Zbog toga tražimo da se dopuni spisak sa radnicima koji su tražili zaostale zarade. Spisak koji je dobio Grad je spisak iz Komore. Zatražili smo, i koliko vidim, ispunjen je zahtev da se dostavi spisak iz Privrednog suda i to će biti prva stvar koja treba da se ispuni, što se tiče radnika”, naveo je odbornik Miodrag Stanković.

Takođe će tražiti da Grad uđe u medijaciju sa advokatskim kancelarijama, jer su sudski troškovi veliki za radnike.

Radnici strahuju da se nešto ne izjalovi, jer je period otplate dug. Ukoliko bi se promenila vlast, nova bi možda odustala od tog modela isplate, pa je zato neophodno da se on do kraja definiše, dodaje Stanković.

„Mislim da njima nije toliko problem što primaju u ratama, koliko je problem to što se traži od njih da odustanu od ustavnih žalbi i presuda i da dobiju neke stvari na rate. S druge strane im se ne garantuje da mogu to da naplate. Radnicima je to neprihvatljivo i zbog toga naša inicijativa ide u tom smeru da se taj model isplate definiše”, dodao je Stanković.

Inicijativu će podneti u saradnji sa Udruženjem radnika, boraca i penzionera „Pobeda”. Oni traže da se dugovanja isplate odjednom.

Radosav Spajić
Radosav Spajić foto: GP018

„Mi smo na sastanku sa gradonačelnikom istakli probleme koji su neprihvatljivi za nas, a to je dugačak rok u ratama. Insistiramo na isplati u jednoj rati, na tome da spiskovi budu usklađeni sa spiskovima iz Privrednog suda, to znači i presude Osnovnog i privrednog suda. To je jedino merodavno. Spiskovi koji su oni imali su nevažeći. Gradonačelnik i njegova ekipa su obećali i uputili su zahteve za nove spiskove i to će biti presek, koliko se kome duguje”, rekao je predsednik Udruženje radnika, boraca i penzionera „Pobeda” Radosav Spajić.

Marko Miletić, odbornik Novi DSS-a, kaže da je trenutni spisak od oko 6.200 radnika neažuriran, i da na spisku treba da ima oko 7.000 radnika. Oni su podržali inicijativu ostatka opozicije da je država ta koja treba da isplati zaostale zarade, a ne Grad Niš.

Marko Miletić
Marko Miletić foto: GP018

„Podržavamo i inicijativu za smenu ostatka opozicije za smenu Igora Novakovića. Mi baštinimo da mora da postoji pravna država i sistem odgovornosti za svaku izgovorenu reč, pogotovo kad je u pitanju predsednik Skupštine.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde