Naslovna Kultura Izložba apstraktnih slika i crteža „Tu gde sam ja” u Paviljonu

Izložba apstraktnih slika i crteža „Tu gde sam ja” u Paviljonu

0
Izložba apstraktnih slika i crteža „Tu gde sam ja”
Izložba apstraktnih slika i crteža „Tu gde sam ja”

U Paviljonu u Niškoj tvrđavi u četvrtak 24. oktobra od 19 sati biće otvorena izložba Lidije Uzelac pod nazivom „Tu gde sam ja”, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Pored slika i crteža, samostalnu celinu predstavlja zidna instalacija pod nazivom „Alma mater”.

Kao radoznali umetnik koji teži uvek novim, istraživačkim procesima Lidija Uzelac koristi različite likovne tehnike: slike, crteže, štampu na platnu, slojevito kolažno uklapanje, instalacije kreirajući svež, inovativni sistem.

Problematizujući različite načine iščitavanja kroz enigmatične strukture delovanja u jednom delu najnovijeg projekta formira slobodne, geometrizirane forme naglašavajući snagu boje i linije koje poseduju širok spektar značenja, dok u drugom delu beleži svoja intimna stanja kroz portret renesansne žene kao personifikacije majke, žene ili matrice aludirajući na izvor i smisao postojanja. Definišući strujanje vlastitih misli, sećanja i emocija veštim kombinovanjem materijala formira narative koji se odnose na fenomen i suštinu bitisanja.

Različiti značenjski nivoi pozivaju na dublje promišljanje o odnosu slike i prostora, stvarnosti i iluzije naglašavajući elemente vlastitosti u aktuelnom trenutku .

Slažući veoma pažljivo čiste, sistematski oblikovane geometrizovane površine i linije kroz fokusiran, intimistički pristup formira kompleksan likovni jezik koji funkcioniše u koordinatinom sistemu lične simbolike.

U nazivu izložbe „Tu gde sam ja” umetnica nastoji da uspostavi kontakt sa posmatračem skrećući pažnju na paradokse savremenog društvenog trenutka. Sem apstraktnih slika i crteža samostalnu celinu predstavlja zidna instalacija pod nazivom: „Alma mater“ iskazujući fasciniranost portretima žene renesansnih majsotora koja je ostala zabeležena u njenom sećanju još od vremena studija u Firenci, kao intrigantan motiv koji za nju predstavlja upečatljiv značenjski nivo vezan za prirodu, život, ljubav, istinu, mudrost otkrivajući dublje istine ljudskog postojanja.

Lidija Uzelac (1961. Travnik), diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Firenci na odseku za slikarstvo, a potom specijalizirala na Akademiji umetnosti „Brera“ u Milanu. Završila magistarske sudije u klasi prof. Radomira Kneževića na Fakultetu umetnosti u Banja Luci. Priredila 24 samostalnih izložbi u Pančevu, Pirotu, Raškoj, Plovdivu, Smedrevskoj Palanci, Nišu, Beogradu i preko 50 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Predaje na Fakultetu Umetnosti u Nišu u zvanju redovni profesor na Departmanu za grafički dizajn na predmetu crtanje i slikanje.

Izložba će trajati do 10.novembra.

#Kultura

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde