Naslovna Društvo U toku pregovori da niški aerodrom postane baza nekoj od vodećih niskotarifnih...

U toku pregovori da niški aerodrom postane baza nekoj od vodećih niskotarifnih avio-kompanija

0
Aerodrom Konstantin Veliki Niš
Aerodrom Konstantin Veliki Niš foto: Aerodrom Konstantin Veliki

U toku su pregovori preduzeća „Aerodromi Srbije”, koje upravlja niškim aerodromom, sa nekoliko vodećih niskotarifnih avio-kompanija o mogućnosti otvaranja baze na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, potvrdio je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Iako konkretna imena kompanija nisu navedena, spekuliše se da bi među njima mogli biti Wizz Air, Ryanair, Eurowings, kao i jedna turska avio-kompanija.

Goran Vesić
Goran Vesić foto: GP018

„Pregovori traju već nekoliko nedelja s nekoliko vodećih niskotarifnih prevoznika kako bi Niš postao njihova baza. Očekujem da ćemo uspeti, jer bi to omogućilo aerodromu da opsluži između 700.000 i milion putnika godišnje“, izjavio je Vesić.

Pored toga, naglašeno je da su u toku pregovori sa „Er Srbijom” o uvođenju nove komercijalne linije iz Niša, koja neće biti subvencionisana, za razliku od trenutnih letova koji se finansiraju u okviru ugovora o javnoj usluzi (PSO).

Aerodrom „Konstantin Veliki” u Nišu zabeležio je pad broja putnika tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na prošlu. Ukupan broj putnika od januara do septembra iznosio je 282.869, što predstavlja smanjenje od 20,4 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Wizz Air
Wizz Air foto: Aerodrom Konstantin Veliki

Glavni razlog ovog pada je smanjenje broja letova dve ključne avio-kompanije koje koriste aerodrom. „Wizz Air” je smanjio broj svojih letova za 36,3 posto, dok je „Ryanair” smanjio svoje operacije za 12,3 posto u istom periodu.

Ryanair
Ryanair foto: Aerodromi Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde