Danas se u Niškog Banji po drugi put održava Sajam zimnice pod nazivom „Jesen u mom sokaku”, koji organizuje Udruženje žena „Kruna” iz Niške Banje. Sajam je okupio veliki broj izlagača, a kako manifestacija odmiče, organizatori očekuju da svakim sledećim vikendom izlagača, ali i posetilaca bude samo više.
Ovo je drugo izdanje ove manifestacije, a iz Udruženja „Kruna” navode da su pored zimnice, izloženi i drugi poljoprivredni proizvodi, ali i brojne druge ručne radinosti.
„Negovanje tradicije i kulturne baštine nije samo vez, heklanje, tu je i nacionalna kuhinja, a mi se 21 godinu trudimo da to prenesemo i na mlađe članice. Tu su nam baš male devojčice koje uz svoje mame, bake i tetke uče pomalo da ljušte papriku, da očiste luk, i kroz taj rad i priču one uče da spremaju zimnicu, kako bi od naših predaka nasledile, tradicije, običaje i slavu”, navela je Danijela Petković, predsednica Udruženja žena „Kruna“.
Ovaj sajam će trajati do prvog vikenda u decembru, kada kreće Novogodišnji bazar.
Na Sajmu su došli izlagači, pored Niške Banje i Niša, i iz Ražnja, Gredetina, Pirota, Knjaževca, Pranjana, ali i gazdinstvo iz Zlokuće.
„Ukusi su različiti, ali kupcima se sviđa naš ajvar. Nismo doneli sve od zimnice, nešto malo, ali prelepo je ovde. Naše privredno gazdinstvo „Mitić” je iz Zlokuće u okolini Leskovca. Mogu da nas pozovu na telefon i da naruče. Šaljemo i poštom”, rekla je Slađana Mitić, koja pored ajvara nudi i pasterizovane feferone sa fetom, papriku sa medom, peglanu papriku, sremuš u kiselini i još mnogo toga.
Slađana, kao i drugi izlagači uglavnom prodaju ajvar po ceni od 900 dinara, a svi su složni da je moguće naći nešto za svačiji džep.
„Nije lako baviti se poljoprivredom, ali onome ko voli i nije teško. Mi smo u ovom delu Srbije najpoznatiji po dunji, sad ovde nemam rakiju, ali smo i jedini u svetu koji pravimo vino od dunje, to smo sve prodali, sada spremamo nove ture za inostrano tržište”, ističe Dejan Stambolić iz Etno gazdinstva „Stambolić” iz Ražnja.
Pored plantaža dunje, kupine i višnje, gazdinstvo se bavi i turizmom, i trenutno je u procesu renoviranja i proširenja smeštajnih kapaciteta za turiste.
Slađana Nikolić sa svojim Udruženjem „Vredne domaćice” iz Gredetina prvi put izlaže svoje proizvode.
„Kao mlado udruženje idemo tek počinjemo da idemo na manifestacije. Nosimo svoje proizvode, ručne radove, kolače i tako dalje. Spremamo slatko od dudinki, retko ko to sad sprema, ali mi čuvamo i negujemo tradiciju, pa uglavnom pravimo i stara jela, slatka, kolače”, kaže Slađana.
Prvi put svoje proizvode izlaže i Marijana Vasiljević, koja ima nameru da preraste u gazdinstvo.
„Prvi put ovako izlažem. Volim ovo da radim i ovo me ispunjava. Naš štand možda izdvaja to što imamo ajvar od zelene paprike i plavog paradjza, to nisam videla ovde. Imamo i sa plavim patlidžanom, to je pašteta”, izjavila je Marijana, koje je izložila i ajvar, peglanu i barenu papriku, ljutenicu i razne džemove.