Naslovna Društvo Najavljena rekonstrukcija tri klinike UKC-a i izgradnja poliklinike

Najavljena rekonstrukcija tri klinike UKC-a i izgradnja poliklinike

0
Rekonstrukcija tri klinike UKC-a

Nakon sastanka rukovodstva niškog Kliničkog centra sa delegacijom Evropske investicione banke najavljeno je da će tri klinike biti rekonstruisane, da će biti izgrađena nova poliklinika, ali i da će Klinika za psihijatriju odraslih, koja se nalazi u Gornjoj Toponici, biti premeštena u dograđeni deo objekta Centra za mentalno zdravlje.

Za ovaj projekat država i Evropska investiciona banka uložiće oko 68 miliona evra. Delegacija Evropske investicione banke posetila je Niš kako bi se na licu mesta uverila o preduzetim akcijama za otpočinjanje druge faze rekonstrukcije, kao i da li postoje prostorni planski uslovi da se krene u drugu fazu koja podrazumeva rekonstrukciju i izgradnju tri objekta u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

prof. dr Zoran Perišić
prof. dr Zoran Perišić foto: UKC Niš

„Članovi delegacije su nakon posete bili zadovoljni onim što su videli i u potpunosti su podržali planove rukovodstva i uprave UKC-a. Zgrada poliklinike će prema planu biti izgrađena između Patologije i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i imaće dovoljnu površinu za sve hirurške i sve internističke klinike. Ovim objektom obezbediće se dovoljan broj prostorija za specijalističke ambulante i po potrebi za dnevne bolnice. Ova zgrada će biti potpuno nova, dok je za preostale planom obuhvaćene objekte planirana rekonstrukcija. Biće opremljene i novom medicinskom opremom, tako da će poliklinika imati sve ono što ima novi moderan objekat takve namene”, istakao je direktor UKC- a, prof. dr Zoran Perišić.

Prema rečima direktora UKC Niš, objekat koji će biti rekonstruisan je objekat Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, gde će biti dograđen jedan sprat i prepravljeno potkrovlje, a novoizgrađene prostorije će imati potpuno novu prostornu opremljenost kako bi tu bila preseljena i Klinika za psihijatriju odraslih koja se trenutno nalazi u Toponici.

Infektivna klinika
Infektivna klinika foto : GP018

Planirana je i rekonstrukcija Infektivne klinike. U okviru planirane rekonstrukcije obuhvaćena je i rekonstrukcija sadašnjeg vešeraja i kuhinje.

„Razmatra se, pre svega, ekonomičnija rekonstrukcija svih ovih objekata, a traži se rešenje da li je bolje da se rekonstruišu postojeće zgrade ili je povoljnije da se prave od temelja nove. O tome će se odlučivati kada budu napravljeni detaljni planovi obima radova”, dodao je Perišić.

Još jedan od objekata koji će biti rekonstruisani u okviru ovog projekta je i Specijalistička ambulanta kardiološke klinike, a obezbeđena su sredstva i za parterno uređenje novog i starog dela UKC-a.

Ova faza projekta biće finansirana sredstvima Evropske investicione banke u iznosu od oko 41 milion evra, dok će država uložiti u opremu oko 27 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde