Naslovna Kultura Niški kamerni hor koncertom na poklon proslavlja 30 godina osnivanja

Niški kamerni hor koncertom na poklon proslavlja 30 godina osnivanja

0
Niški kamerni hor 30 godina
Niški kamerni hor 30 godina

Koncert povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja Niškog kamernog hora biće održan u četvrtak 17. oktobra u Velikoj sali Niškog kulturnog centra. Koncert, na kome će nastupiti i gosti iz Leskovca i Aleksinca, počeće u 20 sati, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Niški kamerni hor je amaterski umetnički kolektiv koji je na sebe skrenuo pažnju izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Prisutan je na svim značajnijim kulturnim manifestacijama u zemlji, počev od Internacionalnih horskih svečanosti, Bemusa, Nimusa, Festivala Horovi među freskama, Koncept Festivala, Mokranjčevih dana, Muzičkog edikta, Nišvila, Festivala PozitivNI, festivala kamerne muzike, do reprezentativnih nastupa u inostranstvu.

Izdvajaju se koncerti i nagrade na festivalima u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, kao i dva prva mesta u Bijeljini uRepublika Srpska, dva prva mesta na Ohridskom festivalu i dva prva mesta na takmičenju horova u Aleksincu 2019. godine.

Hor izvodi pravoslavnu muziku, muziku evropskog nasleđa, savremenu muziku i vokalno-instrumentalna dela (V.A.Mocart: Rekvijem, Kerubini: Rekvijem, A. Brukner: Te Deum, R. Maksimović: Testament, Đ. Verdi: Rekvijem i Četiri sakralna dela, L.V. Betoven: 9. Simfonija i Horska Fantazija).

Posebnu pažnju hor poklanja nacionalnoj muzičkoj tradiciji i izvođenju i promovisanju kompozicija niških kompozitora. U dosadašnjem radu imao je izuzetno uspešnu saradnju sa eminentnim domaćim i stranim vokalnim solistima, orkestrima i dirigentima.

Hor je snimio dva kompakt diska i dve kasete od čega je naročito ponosan snimkom koncerta pravoslavne muzike održanom u manastiru Gračanica kao i izuzetnim učešćem u izvođenju opera P. Masakanji: Kavalerija Rustikana, Na Uranku S. Biničkog i Toska Đ. Pučinija. Dirigent hora je Ivana Milošević.

Na ovom koncertu pored Niškog kamernog hora koji će uz instrumentalnu pratnju izvesti Misu Kriolu, nastupiće i njihovi gosti Gradski hor Ruzmarin iz Leskovca, pod vođstvom Marije Janković i Aleksinački mešoviti hor Šumatovac sa dirigentom Dimitrijem Golubovićem.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde