Naslovna Društvo Nagrađena ideja da Niš dobije inkluzivni klub. Koliko je blizu realizacija te...

Nagrađena ideja da Niš dobije inkluzivni klub. Koliko je blizu realizacija te ideje?

1
Centar Niša foto; GP018

Grupa mladih koja čini neformalnu grupu InkluzivNI osvojila je nagradu koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u kategoriji „Pohod na aktivizam”. Oni su nagrađeni za ideju da Niš dobije prvi inkluzivni klub, gde bi mladi sa autizmom i drugim razvojnim poteškoćama imali prostor za druženje sa vršnjacima, kroz razne radionice i edukacije.

Svojevrsna proba za klub je održana krajem septembra u parku Čair ispred Dečijeg kulturnog centra. Neformalna grupa InkluzivNI je ovaj događaj organizovala sa Udruženjem roditelja sa decom sa smetnjama u razvoju „Dan”.

„Aplicirali smo sa tim projektom i on je prošao i mi smo dobili sredstva za našu ideju, a to je bila realizacija inkluzivnog kluba na otvorenom. Tada smo imali radionice u parku Čair, gde su mladi sa smetnjama u razvoju mogli da se okupe, druže sa svima nama, da slikaju, crtaju, vajaju i slično. To je bilo 21. septembra, to smo radili sa organizacijom „Dan”, kasnije smo sve to pretvorili u inicijativu da Niš dobije prvi inkluzivni klub, što bi bilo nešto prvo takvog tipa u Nišu. S obzirom na to da smo imali vrlo pozitivne reakcije građana, krenuli smo dalje”, rekla je Lana Stanisavljević iz grupe InkluzivNI i studentkinja komunikologije i novinarka.

Dečiji kulturni rekerativni centar
Dečiji kulturni rekerativni centar foto: GP018

Događaj u Čairu je protekao u lepoj atmosferi uz veliki broj drugih građana, što je verovatno još važnije, nego sam fizički prostor. Uspešnost kluba je upravo u tome da drugi građani prihvate osobe sa autizmom i drugim razvojnim poteškoćama, i kako kaže Lana Stanisavljević, ovaj događaj je pokazao da njihova ideja može da zaživi.

Klub bi mogao biti mesto gde bi oni provodili svoje vreme na kvalitetan način, učeći jedni od drugih kroz osmišljen program. Iako je plan da Klub ima svoje prostorije, akcije će biti vidljive i na ulici, u parkovima i galerijama, a mališani su nedavno učestvovali i u obeležavanju Dečije nedelje.

Ovu grupu entuzijasta čine mladi ljudi – studenti i jedan učenik srednje škole. Pokretači promena, pored medijske promocije i javnog priznanja, dobiće robnu nagradu u vrednosti do 600 evra od BOŠ-a.

Inače, prema podacima Batuta, u bаzi Rеgistrа dеcе sа smеtnjаmа u rаzvојu, dо 31. mаrtа 2024. gоdinе, еvidеntirаnо је 3.418 dеcе, uzrаstа dо 18 gоdinа. Оd ukupnоg brоја еvidеntirаnih u Rеgistru, njih 1.666 (48,7%) su dеcа sа diјаgnоzаmа pоrеmеćаја iz spеktrа аutizmа. Međutim, članovi udruženja, koja okupljaju osobe sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju, nisu saglasni sa ovim podacima i navode da su brojevi znatno veći.

Ove jeseni će u Nišu, na inicijativu udruženja „Zvuci srca”, biti otvoren i prvi inkluzivni kafić, u kom će raditi osobe sa invaliditetom.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde