Naslovna Društvo Osnovne škole dobile robotiće, uz pomoć kojih će deca učiti programiranje

Osnovne škole dobile robotiće, uz pomoć kojih će deca učiti programiranje

0
Dodela robotićia mBot
Dodela robotićia mBot foto: GP018

Robotići mBot biće nova zanimacija niških osnovaca, ali će im on omogućiti i da nauče osnove programiranja kroz jezike skreč i pajton. Donaciju Rotari kluba u vidu robotića dobilo je 14 niških škola.

Vladimir Matić
Vladimir Matić foto: GP018

„Ovo nam je jako bitno, jer đacima nedostaju digitalni alati, ne može se više raditi sa kredom i tablom. Primetili smo da deca jako vole to, a to pokazuje i jedan podatak da na okružnim i republičkim takmičenjima koje organizujemo, imamo dosta učesnika i škola. Ove godine u finalu je bilo preko 300 đaka iz 62 škole, u tri discipline, dron, robot 1 i robot 2”, naveo je koordinator projekta i Past Guverner Rotari distrikta 2483 Vladimir Matić.

Nastavnik tehnike i tehnologije u školama „Vuk Karadžić” u Nišu i „1. maj” u Trupalu ističe da je ova donacija značajna, jer te škole pohađaju pretežno Romi, odnosno deca sa sela. Međutim, njima nije stran ovaj način učenja, jer su već postizali dobre rezultate na takmičenjima.

Radiša Jovanović
Radiša Jovanović foto: GP018

„Deci je ovo izuzetno zanimljivo, istražuju i programiraju. Roboti koje dobijamo rade praktične stvari. Učenici vide svoje rezultate, kao što su praćenje linije, snimanje, zaustavljanje na prepreke, prenos komunikacije između dva i više robota. To su stvari koja deca izuzetno dobro rade. Ovo je način da se opredele prema zanimanju u IT sektoru, a imamo i učenike koji pohađaju privatne časove programiranja. Njima, ovi programski jezici kojima se programiraju ovi roboti, su već prevaziđeni”, kaže nastavnik Radiša Jovanović.

Robotić
Robotić foto: GP018

Nastavnici škola, koje su dobitnici robotića, danas su prošli i obuku, te će moći bolje da spreme svoje učenike za naredna takmičenja.

Goran Jovanović
Goran Jovanović foto: GP018

„Održano je nedavno takmičenje u školi „Mija Stanimirović” u programiranju i vožnji dronova i robotića na improvizovanim poligonima. To deci daje sigurnost, ne samo da rade zadatke iz programiranja, već da to što isprogramiraju uživo vide kako to radi. Svrha ovog skupa je da danas obučimo nastavnike, kako treba da rade sa decom. Nastavnici spremaju ambicioznu i talentovanu decu dođu na takmičenje i osvoje nagrade”, kaže Goran Jovanović, asistent distrikt guvernera za 24/25, u ime sva četiri niška kluba.

Rotari u Nišu aktivan oko 25 godina, nakon reosnivanja. Postojao je i pre Drugog svetskog rata.

Niški rotari klubovi aktivni su u lokalnim akcijama i fokusirani su pre svega na obrazovanje i zdravstvo. Dodeljivali su donacije školama i Kliničkom centru. U Nišu postoje četiri rotari kluba – Niš, Niš centar, Niš Medijana i Niš Konstantin Veliki.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde