Naslovna Niš Niš spreman za grejnu sezonu: Toplana obezbedila energente i funkcionalnost sistema

Niš spreman za grejnu sezonu: Toplana obezbedila energente i funkcionalnost sistema

0
Gradska Toplana Niš
Gradska Toplana Niš foto: GP018

JKP “Gradska toplana” obavlja tople prebe kako bi proverila ispravnost sistema i omogućila stabilnu isporuku toplote tokom hladnih meseci. Građani mogu da pozovu i prijave eventualne probleme. Toplani se mogu obratiti i mejlom.

Nišku toplanu obišao je u ranim jutarnjim časovima gradski većnik Miloš Đorđević.

Miloš Đorđević
Miloš Đorđević foto: Gradska Toplana Niš

„Od izuzetnog je značaja što smo danas ovde, kako bismo se lično uverili u pripremljenost za nastupajuću grejnu sezonu. Dobijena su uveravanja od menadžmenta da su svi neophodni energenti nabavljeni i da neće biti problema s distribucijom. Građani mogu prijaviti eventualne probleme putem kol-centra, koji je spreman da brzo reaguje“, rekao je Đorđević.

On je dodao da je Niška toplana među najefikasnijim u Evropi.

“Prema podacima, Niška toplana dostiže efikasnost od 90%, što je značajno iznad evropskog proseka od 84%. „To dovoljno govori o prethodnim ulaganjima i radovima na obnovi sistema, a taj trend ćemo nastaviti i u narednim godinama“, dodao je Đorđević.

Predrag Milačić, direktor Gradske toplane, naglasio je da su tople probe počele jutros, kao i da su vremenski uslovi dozvolili njihovu pravovremenu realizaciju.

Predrag Milačić
Predrag Milačić foto: Gradska Toplana Niš

„Jutros su započele tople probe za ovu grejnu sezonu. Do juče smo radili funkcionalne probe na svim toplotnim izvorima, a danas se toplotna energija distribuira kroz sistem i stiže do stanova naših sugrađana“, rekao je Milačić.

Kazao je da su svi energenti, uključujući mazut, obezbeđeni u dovoljnim količinama.

„Imamo ugovore za sve potrebne energente. U slučaju bilo kakvih problema sa snabdevanjem prirodnim gasom, spremni smo da pređemo na mazut, što omogućava kontinuitet u grejanju“, objasnio je Milačić.

Milačić je istakao i važnost brzog reagovanja ekipa na terenu.

„Naše ekipe već proveravaju podstanice u stambenim zgradama. Očekivano je da će se pojaviti neki tehnički problemi s obzirom na to da je sistem bio van funkcije 5,5 meseci, ali ćemo brzo reagovati i otkloniti sve nedostatke“, dodao je on.

Tehnički direktor Darko Pejčić podsetio je da je ovo gradsko preduzeće letnju sezonu iskoristilo za infrastrukturna poboljšanja.

Darko Pejčić
Darko Pejčić foto: Gradska Toplana Niš

„Na toplotnom izvoru Krivi Vir uložili smo 2,3 miliona evra u modernizaciju, uključujući zamenu dimnjaka i ugradnju novih gorionika koji smanjuju emisije azotnih oksida. Povećanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja naši su glavni ciljevi“, naglasio je Pejčić.

Pejčić je objasnio da su sve funkcionalne probe obavljene tokom leta i da je sistem spreman za početak grejne sezone.

„Narednih dana ćemo verovatno grejati samo u prepodnevnim časovima zbog povoljnih vremenskih prilika, ali od 15. oktobra ulazimo u redovan režim grejanja“, zaključio je Pejčić.

Grejna sezona u Nišu zvanično počinje 15. oktobra

#Servisne informacije 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde