Naslovna Društvo Ustanove kulture iz Niša i Maribora najavljuju zajedničku saradnju

Ustanove kulture iz Niša i Maribora najavljuju zajedničku saradnju

0
Prijem za delegaciju Maribora
Prijem za delegaciju Maribora foto: GP018

Posredstvom GO Palilula delegacija Muzeja nacionalnog oslobođenja u Mariboru održala je sastanak sa predstavnicima niškog muzeja i Istorijskog arhiva Niš. Dogovoreno je da se uradi izložba ili izda publikacija, a tema bi mogla biti vezana za Drugi svetski rat.

Nakon izložbe slovenačkog muzeja u Kraljevu, dogovoreno je da i sa Nišom prodube saradnju. Mnogi Slovenci, koji su na početku Drugog svetskog rata proterani od strane nacista, nastavili su živote u Kraljevu, a neki i u Nišu.

„Uvek kažem da mi koji smo nekad živeli u zajedničkog državi Jugoslaviji imamo toliko zajedničkog. Čini mi se da treba vama ovde u Srbiji, i nama u Sloveniji, pokazati kako je bilo ovde, kod nas, koje stvari su iste, a koje drugačije. Trebalo bi da napravimo nešto zajedničko, jer smo toliko toga isti i toliko različiti”, kaže Simona Tripković, direktorka Muzeja nacionalnog oslobođenja u Mariboru.

Ona kaže da oni imaju puno građe o Nišu i Srbiji, a takođe i niški Arhiv ima mnogo toga o Sloveniji i Slovencima. Politika je razdvojila naše narode, kaže Tripković, i dodaje da ovakva saradnja može da pokaže mladima koliko toga zajedničkog imamo.

„Istorijski arhiv Niš je povezan sa Slovenijom, jer najstariji dokument koji se čuva u našoj arhivi bakrotisk iz 1737. godine, dobijen je upravo iz Slovenije, kao poklon Arhiva iz Ptuja. Takođe, u bogatom fondu naše ustanove nalazi se veliki broj dokumenata, koji su zanimljivi kolegama iz Slovenije. To je spisak Slovenaca koji su na samom početku Drugog svetskog rata prebačeni u Toponicu, zatim su tu žrtve rata iz Slovenije, puno je plakata i fotografije, pre svega iz oblasti kulture i sporta, koji su zanimljivi i koji vezuju naša dva naroda”, naveo je Milutin Miltojević iz Istorijskog arhiva u Nišu.

Ivana Gruden Milentijević, viši kustos Narodnog muzeja Niš, zaslužna je za posetu gostiju iz Slovenije.

„Danas nam je tema Drugi svetski rat, kolege su najviše zainteresovane za taj noviji period istorije. Mislim da će fokus biti na logoru na Crvenom krstu i žrtvama stradalim na Bubnju. Veliki je broj Slovenaca koji je stradao u Nišu u Drugom svetskom ratu”, kaže Ivana Gruden Milentijević.

Posrednik u povezivanju institucija kulture iz Niša i Maribora je GO Palilula, gde se upravo nalazi Bubanj, mesto velikog stradanja u Drugom svetskom ratu.

„Prijatelji iz Maribora mogu da se upoznaju sa onim vrednostima koje imaju naš grad i Palilula. Na Paliluli se nalazi najveće stratište u Drugom svetskom ratu, tema izložbe u Kraljevu u organizaciji Narodnog muzeja Maribora je upravo bilo stradanje u drugom svetskom ratu”, rekao je predsednik GO Palilula Bratislav Vučković.

Nakon sastanka, gosti iz Slovenije obići će Bubanj, memorijalni kompleks „12. februar”, Ćele kulu i arheološko nalazište Medijana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde