Naslovna Društvo Niš po prvi put obeležio godišnjicu od ubistva kralja Aleksandra

Niš po prvi put obeležio godišnjicu od ubistva kralja Aleksandra

0
Spomenik kralju Aleksandru
Spomenik kralju Aleksandru foto: GP018

Danas se obeležava 90 godina od atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju. Tim povodom, na Trgu kralja Aleksandra Ujedinitelja u Nišu kod spomenika posvećenog njemu, održana je ceremonija odavanja počasti ubijenom srpskom kralju.

Ubijen je zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom, tokom posete Francuskoj u koju je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Nemačke.

Dejan Antić
Dejan Antić foto: GP018

„On je ubijen u atentatu koji su izveli pripadnici separatističkog pokreta VMRO, a pre toga u avgustu dogodio se i susret u Rimu lidera pokreta VMRO i ustaškog pokreta, Pavelića i Mihajlova. Unutrašnje separatističke strane i spoljašnlje revizionističke sile imale su zadatak da uklone Aleksandra, koji je bio stub odbrane Jugoslavije”, poručio je Dejan Antić, istoričar i državni sekretar u Ministarstvu kulture.

On ističe da je kralj Aleksandar bio prva žrtva fašizma, koji će za nekoliko godina čitav svet zaviti u crno.

Tokom vladavine kralja Aleksandra Niš je bio sedište Moravske banovine i bio je privredni, politički, ekonomski i kulturni centar Južne Srbije.

Svetozar Aleksov
Svetozar Aleksov foto: GP018

„Njegove vizije su za ono vreme bile jako napredne i strašnim zločinom koji se desio 1934. godine u Marselju, njegov život je prekraćen i nisu realizovane sve one ideje koje je on pokrenuo, koje je vukao i kojima je želeo da napravi još moderniju i još uspešniju zemlju, koja jeste bila uspešan u periodu od 1918. do njegove smrti 1934. godine”, naveo je Svetozar Aleksov, član Gradskog veća.

Srđan Veselinović, veteran 125. herojske brigade, ističe da je pucanja na kralja Aleksandra zapravo početak genocida nad srpskim narodom.

Srđan Veselinović
Srđan Veselinović foto> GP018

„Jako je simboličan taj pucanj, ne radi se samo o ubistvu državnika i jednog kralja, radi se o otvorenom lovu na jedan narod. Kad pogledamo ko se nalazi u organizaciji ubistva, videćemo da su to sve one zemlje i svi oni narodi koji su učestvovali u rasparčavanju Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i genocidom isključivo nad srpskim narodom”, izjavio je Veselinović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde