Naslovna Društvo Potpisani ugovori u okviru programa podrške „Radimo za prirodu“; ENECA

Potpisani ugovori u okviru programa podrške „Radimo za prirodu“; ENECA

0
Radimo za prirodu
Radimo za prirodu foto: Eneca

U okviru prvog ciklusa Programa podrške „Radimo za prirodu“ koji sprovodi udruženje ENECA iz Niša, deset izabranih inicijativa zvanično je potpisalo ugovore i time započelo svoje projektne aktivnosti s ciljem unapređenja eko-biznisa i turizma u zaštićenim područjima Srbije. Ove inicijative, koje su odabrane nakon konkursa održanog od 7. novembra do 25. decembra 2023. godine, dobiće finansijsku i mentornu podršku za unapređenje svojih poslovnih aktivnosti na ekološki održiv način.

„Program ‘Radimo za prirodu’ osmišljen je kako bi podržao inovativna rešenja koja doprinosе očuvanju životne sredine, a istovremeno jačaju lokalnu ekonomiju. Ove inicijative pokazuju kako se ekološki odgovorno poslovanje može primeniti u praksi,“ izjavio je Aca Ilić, projektni koordinator udruženja ENECA.

Među odabranim korisnicima su poljoprivredna gazdinstva i seoska turistička domaćinstva iz opština koje se nalaze u sledećim zaštićenim područjima: Nacionalni park Đerdap, Park prirode Golija, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje, Park prirode Stara planina i Park prirode Radan. Ove inicijative dobiće podršku za nabavku opreme, povećanje produktivnosti i proširenje tržišta, sve u skladu sa principima održivog poslovanja.

Mirijana Jovanović i Milivoje Jovanović
Mirijana Jovanović i Milivoje Jovanović foto: Eneca

„Uz finansijsku pomoć, ključnu ulogu ima i mentorska podrška koja omogućava korisnicima da uspešno pređu na održive poslovne modele. Naš cilj je da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i podstaknemo razvoj biznisa u ovim osetljivim područjima,“ dodao je Milivoje Jovanović, programski menadžer udruženja ENECA.

Projekti obuhvataju opremanje malih biznisa opremom koja doprinosi očuvanju životne sredine i ekološki održivom proizvodnjom. Na taj način, teži se očuvanju prirodnih resursa i podizanju svesti o značaju održivog razvoja u zaštićenim područjima.

Program podrške „Radimo za prirodu“ se nastavlja, a sledeći ciklus biće otvoren u oktobru 2024. godine. Svi zainteresovani preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i seoska domaćinstva, koji posluju u zaštićenim područjima, pozvani su da se prijave i konkurišu za podršku u iznosu od 5.000 do 10.000 američkih dolara. Konkrus će biti dostupan na sajtu zazivotnusredinu.bos.rs

Čestitamo svim korisnicima koji su dobili podršku i radujemo se njihovim budućim uspesima u očuvanju naše prirode i lokalnih zajednica! Za više informacija o programu podrške, kontaktirajte ENECA tim.

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde