Naslovna Društvo Održana manifestacija ,,Radost Evrope“ u Nišu“

Održana manifestacija ,,Radost Evrope“ u Nišu“

0
Radost Evrope u Nišu
Radost Evrope u Nišu foto: Grad Niš

Pod sloganom „Kako raste pamet“ u Nišu se od juče održava jedna od najstarijih dečijih manifestacija u Srbiji, festival ,,Radost Evrope – susreti prijateljstva“. U sali Oficirskog doma predstavili su se preko dve stotine dece iz nekoliko evropskih zemalja i Srbije, a prvi put, ove godine, predstavljaju se i deca iz Namibije. Svi oni su sa sobom doneli zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koje će prikazati svojim vršnjacima i niškoj publici.

Festival “Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva. Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečije stvaralaštvo – sinonimi su za ,,Radost Evrope”, svetkovine koja svake godine, od 1. do 6. oktobra, okuplja decu od 7 do 14 godina.

Ideja o manifestaciji nastala je 1968. godine, nakon gostovanja Hora švedskih dečaka u Beogradu. Svake godine od tada, festival okuplja decu Evrope, koja kroz pesmu i igru predstavljaju kulturu i običaje svoje zemalje, kao i kroz Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“. Održava se u Beogradu, a od pre 17 godina deca Evrope predstavljaju se i Nišu. Organizator manifestacije u Nišu je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Karadžić“.

Učesnici i organizatori ,,Radosti Evrope“ danas su bili i počasni gosti na svečanom prijemu u Gradskoj kući, a njihov domaćin Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović ih je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu u Niš, grad u kome su deca, mladi i svi dobri ljudi najvažniji gosti!

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto: Grad Niš

,,Hvala vam što ste danas u naš grad uneli toliko osmeha, radosti i ljubavi. Niš nikada nije bio lepši, šareniji i radosniji ! U Nišu danas sija sva lepota Evrope i sveta! Vi ste nama odraslima danas pokazali kako svi narodi sveta treba da se vole, poštuju i druže. Pokazali ste kako treba prijatelja iz neke druge zemlje voleti i poštovati, baš kao i svog druga iz školske klupe“, rekao je Gradonačelnik Pavlović.

On je naglasio da se danas u Nišu čuju razni jezici sveta, ali i da se deca odlično razumeju, jer govore jezikom prijateljstva, muzike i ljubavi!

,,Zagrljeni i srećni, danas šaljete jednu poruku : Svet je najradosniji kada je ujedinjen u ljubavi, miru i jednakosti! Vi ste najveća nada ovog sveta, u vama se čisti i obnavlja sva reka čovečanstva,“ poručio je Dragoslav Pavlović i doda o da ima poruku i za odrasle : ,,Deca su kao drveće, samo im treba dati lepo vreme da rastu i cvetaju! Nemojmo oblačiti njihovo sunce, nemojmo kvariti njihovu radost!“

Po tradiciji, deca koja učestvuju na festivalu su gosti svojih vršnjaka iz Niša i njihovih porodica, jer je porodica i škola dece domaćina nemerljivo važna za organizaciju festivala, ali i za stvaranje finih niti trajnog povezivanja.

,,Skoro da nema zemlje u Evropi čija deca nisu bila učesnici,,Radosti Evrope” i koja u ovih 17 godina nisu bila i u Nišu i nadamo se da će tako biti i nadalje“, rekao je Miljko Petrović organizator ove tradicionalne manifestacije i predsednik Centra tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Karadžić“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde