Naslovna Kultura U Istorijskom arhivu otvorena izložba u čast jednog od najvećih dramaturga

U Istorijskom arhivu otvorena izložba u čast jednog od najvećih dramaturga

0
Izložba u čast iodraga Đukića
Izložba u čast iodraga Đukića foto: GP018

U holu Istorijskog arhiva Niš danas je otvorena izložba koja slavi život i delo jednog od najvećih srpskih dramaturga, Miodraga Đukića – „Gorostasni dramatičar jednog vremena”. Izložene su originalne fotografije, novinski članci i do sad neobjavljeni porodični snimci. Autorke izložbe su Natali Veličković i Nina Stojanović.

Miodrag Đukić nije bio samo dramaturg, već i istaknuti kulturno-prosvetni radnik. Bio je ministar za kulturu Srbije, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, direktor izdavačke kuće „Prosveta“, a dugo godina i direktor Muzeja pozorišne umetnosti.

Natali Veličković
Natali Veličković foto: GP018

„Bio je ministar kulture tokom burnih vremena i dao je značajan doprinos čuvanju kulturnog identiteta Srbije. Smatrali smo da javnost treba da bude upoznata sa njegovim delom i izložba prati njegov životni put sve od detinjstva do smrti. Većinu materijala našli smo iz porodične zbirke njegove sestre Radmile. U toj porodičnoj zbirci našli smo puno fotografija, novinarskih članaka, studentskih legitimacija, pozorišnih plakata, kataloga i tako dalje”, navela je koautorka izložbe Natali Veličković.

Izložba je otvorena baš na dan rođenja Đukića, a u ovoj godini se obeležava i 50 godina od premijernog izvođenja njegove najznačajnije drame „Aleksandar”. To je bio motiv da se prisetimo, ali i upoznamo sa radom ovog dramaturga, ističe koautorka Nina Stojanović.

Nina Stojanović
Nina Stojanović foto: GP018

„Ono što određuje dramaturško stvaralaštvo Miodraga Đukića je neki pesimizam u određenoj meri. Uprkos tom pesimizmu uvek pronađe neku iskru koja bi mogla da osvetli te mračne momente i poveruje u neko dobro, koje će na kraju pobediti. Mislim da je taj neki duh prisutan u svim njegovim dramama”, izjavila je Nina Stojanović.

Izložba je finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Dejan Antić
Dejan Antić foto: GP018

„Miodrag Đukić je bio dramski pisac, ali je bio i kulturni i politički delatnik i bio je ministar kulture u možda najtežem periodu za srpski narod početkom 90-ih godina. Taj čovek je u tom trenutku vodio resor kulture i bavio se negovanjem kulturno-istorijske tradicije, radio je na obnavljaju spomenika, radio je na obnavljanju kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. Smatramo da je podrška ovakvom projektu, zapravo podrška borbi za očuvanje kulturnog identiteta Srba u savremenom periodu”, poručio je Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Neke od najznačajnijih pozorišnih drama Miodraga Đukića su „Strip-tiz kod Džakera”, „Potraživanje u motelu”, „Aleksandar”, „Kiseonik” i „Krtičnjak”.

Preminuo je 30. juna 2010. godine u Beogradu.

Izložba će biti otvorena oko mesec dana u Istorijskom arhivu u Nišu.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde