Naslovna Niš Odbornici „Biramo Niš” podneli inicijativu za lakše učešće građana u donošenju odluka

Odbornici „Biramo Niš” podneli inicijativu za lakše učešće građana u donošenju odluka

0
Ljubomir Kostić
Ljubomir Kostić foto: GP018

Odbornik Ljubomir Kostić je u ime grupe „Biramo Niš” Skupštini podneo inicijativu za formiranje radnog tela, koje bi pripremilo izmene Statuta grada Niša, tačnije dela za neposredno učešće građana u donošenju odluka.

Konkretno, u odborničkoj inicijativi se traži usklađivanje propisa i Statuta grada sa zakonom i uredbom, koja reguliše elektronsku narodnu inicijativu.

„Smatram da je potrebno doneti određenu promenu u Statutu, kako bi se to olakšalo i uskladilo sa važećom regulativom i da se olakša građanima da u periodu koji nas očekuje, u kome će biti dosta bitnih odluka, da im se olakša učešće u donošenju odluka koje su u opštem interesu”, naveo je podnosilac inicijative Ljubomir Kostić.

On se nada da će inicijativa biti prihvaćena od strane svih odbornika, koja bi mogla da se nađe na sledećoj sednici, koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini oktobra.

„Nadam se da će biti dovoljno pameti i razumevanja, jer je u pitanju opšti interes. Moramo malo vizionarski da posmatramo period kad će nastupiti možda i neke bitne odluke. Podsećam da kad je otuđivan aerodrom da je bilo lokalnog referenduma, ne bi bilo tolike polarizacije u društvu, smatram da bi se odgovornost podelila i da bismo pametnije mogli da donosimo neke odluke”, poručio je Kostić.

On je podsetio da je Narodna skupština usvojila Zakon o potvrđivanju dodatnog protokola Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koji garantuje pravo građana na učešće u poslovima lokalnih vlasti. Ustav Republike Srbije, prema njegovim rečima, potvrđuje da suverenost potiče od građana koji ostvaruju svoja prava putem referenduma, narodnih inicijativa i slobodno izabranih predstavnika.

#Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde