Naslovna Niš Dr Dragan Milić osnovao Pokret za decentralizaciju Srbije: „Decentralizacija je suština opstanka...

Dr Dragan Milić osnovao Pokret za decentralizaciju Srbije: „Decentralizacija je suština opstanka zemlje”

0
Pokret za decentralizaciju Srbije

Osnivač Grupe građana, koja nosi njegovo ime, dr Dragan Milić danas je predstavio Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES), koji će delovati na republičkom nivou. Kaže da će njihov glavni cilj biti decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija.

Dragan Milić istakao je da nije bila laka odluka da sa gradskog nivoa delovanja pređu na republički. Kaže da su shvatili da su promene na lokalu nemoguće bez Republike.

dr Dragan Milić
dr Dragan Milić foto: GP018

„Dvoumili smo se i imali smo razloge za i protiv ovakve odluke. Protiv te odluke je ta činjenica je da smo tokom lokalnih izbora shvatili da smo ušli u blato i pljuvaonicu. Ulaskom na republički nivo ulazimo u kanalizaciju. Svesni smo toga i krećemo, jer je odgovornost prema biračima, koji su glasali za nas, nadvladala sve gadosti koje će nas čekati“, započeo je Milić.

Osnovni ciljevi pokreta su koncipirani u model 3D – decentralizaciju, departizaciju i dekriminalizaciju.

„Decentralizacija je suština opstanka zemlje Srbije. Zbog centralizacije imamo tu diskriminacija koja može da se manifestuje u svakoj pori društvenog života. Najviše mi smeta diskriminacija dece. Ne postoji veća crna mrlja ove vlasti od toga. Dokle ćete više da odvajate decu na beogradsku i decu iz ostatka Srbije? Smešni su izgovori da je za to odgovorna lokalna vlast”, navodi dr Milić.

On smatra da je centralizacija dovela do diskriminacije između bogatih i siromašnih, koju neguje ova vlast. Kaže da je diskriminacija primetna u zdravstvu, tačnije kroz primer privatnih i državnih klinika, ali i kroz plaćanje putarine.

Iz Pokreta za decentralizaciju Srbije ističu da su centrale stranaka odredile svoje vazale po Srbiji, koji za malo vlasti rade svašta, često i protiv zakona, kako bi sačuvali vlast.

„Svi ostali pokreti koji su bili za decentralizaciju i regionalizaciju su formirani teledirigovano daljinskim upravljačem iz Beograda. Naš pokret se registrovao i on je autohton u Nišu i tu će biti sedište zauvek. Konekcije koje sada pravimo sa drugim pokretima i grupama građana je da oni dolaze kod nas već formirani, a ne mi da ih formiramo. Ti pokreti dolaze iz naroda i mi smo do sada stupili u kontakt sa nekih 30 grupa građana, pokreta i pojedinaca. Napravićemo široki opozicioni front koji su za decentralizaciju, kako bismo svi zajedno izašli na republičke izbore. U tome vidimo realnu snagu i mislim da smo se svi umorili od partija”, poručio je dr Milić.

PODES predlaže jedinstvo države koje bi činilo do sedam ravnopravnih regiona, a koje bi zastupalo 120 narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije po proporcionalnom sistemu: Zapadna Srbija, Šumadija, Južna Srbija, Istočna Srbija, Beograd, Vojvodina i Kosovo i Metohija.

Milić ističe da se Srbija prazni, zato što se ne razvija ravnomerno, što je po njemu ključ svega. Od 174 opština u Srbiji, 19 je devastirano, od čega je 15 na jugu Srbije, a svih 19 su južno od Beograda, dodaje on.

Predlažu i smanjenje broja narodnih poslanika u Skupštini Srbije sa 250 na 120, premeštanje sedišta predsednika Republike sa Andrićevog venca u Kragujevac, smanjivanje broja ministarstava u Vladi Republike Srbije i broja ministara na 18 sa sadašnjih 30. Smatraju da sedišta ministarstava treba da se rasporede po ravnomernom principu u gradovima sa preko 100.000 stanovnika.

Kako bi se stalo korupciji u svim porama društva, a pre svega u zdravstvu, dr Milić ističe da mora da se razvoji privatno i držano zdravstvo, da se uvećaju plate i uvedu platni razredi.

Zahtevaće i promenu izbornih zakona i izbornih sistema, kao i direktan izbor gradonačelnika i načelnika policijskih uprava.

dr Dragan Milić
dr Dragan Milić foto: GP018

„Na republičkim izborima glasajte za PODES, nećete da se pokajete”, poručio je Milić na samom kraju konferencije, koja je simbolično počela u minut do dvanaest.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde