Naslovna Kultura Otvaranje izložbe o jednom od najvećih srpskih dramaturga Miodragu Đukiću

Otvaranje izložbe o jednom od najvećih srpskih dramaturga Miodragu Đukiću

0
Izložba Miodraga Đukića - Gorostasni dramatičar jednog vremena
Izložba Miodraga Đukića - Gorostasni dramatičar jednog vremena foto: Istoriski arhiv

U holu Istorijskog arhiva Niš u četvrtak 3. oktobra u 12 sati biće otvorena izložba koja slavi život i delo jednog od najvećih srpskih dramaturga, Miodraga Đukića – „Gorostasni dramatičar jednog vremena”.

Biće izložene originalne fotografije, novinski članci i do sad neobjavljeni porodični snimci. Autorke izložbe su Natali Veličković i Nina Stojanović.

„U godini u kojoj obeležavamo 50 godina njegove čuvene drame „Aleksandar“, pogledajte originalne fotografije, novinske članke, pozorišne plakate i do sada neobjavljene porodične snimke, koji osvetljavaju njegov bogat stvaralački opus”, poručuju iz Istorijskog arhiva Niš.

Izložba je finansijski podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije

Đukić je rođen 1938. godine u Prokuplju. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je dugogodišnji predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Kao istaknuta ličnost u kulturno-prosvetnom životu obavljao je niz važnih društvenih funkcija. Bio je ministar za kulturu Srbije, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, direktor izdavačke kuće „Prosveta“, a dugo godina i direktor Muzeja pozorišne umetnosti.

Neke od izvedenih pozorišnih drama su „Strip-tiz kod Džakera”, „Potraživanje u motelu”, „Aleksandar”, „Kiseonik” i „Krtičnjak”.

Društvenim, kulturnim i političkim angažmanom dao je veliki doprinos u izgradnji kulturnog identiteta Srbije.

Preminuo je 30. juna 2010. godine u Beogradu.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde