Naslovna Društvo Dečije-omladinski hor NCPD „Branko” obeležio 29 godina postojanja i krsnu slavu

Dečije-omladinski hor NCPD „Branko” obeležio 29 godina postojanja i krsnu slavu

0
Dečije-omladinski hor NCPD „Branko”
Dečije-omladinski hor NCPD „Branko” foto: Eparhija niška

U niškom Sabornom hramu Silaska Svetoga Duha na Apostole, Dečije-omladinski hor Niške crkvene pevačke družine „Branko” svečano je obeležio svoju krsnu slavu, Svetih mučenica Vere, Nade i Ljubavi i njihove majke Sofije, kao i 29 godina od osnivanja.

Protojerej-stavrofor Vlajko Grabež, sveštenik u penziji i jedan od pokretača inicijative za osnivanje hora, nakon osvećenja slavskih darova i rezanja slavskog kolača u svojoj besedi prisetio se početaka ovog malog, ali značajnog hora, koji već gotovo tri decenije neguje duhovnu muziku.

Dečije-omladinski hor NCPD „Branko” pri Pravoslavnoj eparhiji niškoj i Sabornom hramu, pored velikog hora, redovno učestvuje na nedeljnim Liturgijama i drugim crkvenim službama, ali i nastupa na brojnim koncertima širom zemlje i inostranstva, izvodeći kako duhovnu, tako i svetovnu muziku.

„Za mlade članove hora, ovo je više od muzike – to je prilika za zajedništvo, druženje i upoznavanje sa verom i Crkvom”, istakla je dirigent hora, Jovana Mikić, naglasivši važnost ovakvih inicijativa za očuvanje tradicije i vrednosti kod mlađih generacija.

Svete mučenice Vera, Nada, Ljubav, i majka im Sofijja, živele su i stradale u Rimu u vreme cara Adrijana. Sofija mudra, kako joj i ime kaže (sofija – mudrost), beše ostala udovom, i kao hrišćanka beše dobro utvrdila i sebe i kćeri svoje u veri Hristovoj.

U vreme kada se mučiteljska ruka Adrijanova pruži i na dobrodeteljni dom Sofijin, Vera imaše 12, Nada 10, a Ljubav 9 godina. Izvedene pred cara one sve četiri, držeći se za ruke „kao venac ispleteni“ smerno ali odlučno ispovediše veru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde