Naslovna Društvo U planu da se beloglavi sup ponovo nastani u Sićevačkoj klisuri posle...

U planu da se beloglavi sup ponovo nastani u Sićevačkoj klisuri posle skoro 70 godina

0
Beloglavi sup
Beloglavi sup foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokrenula je ideju da se iskoriste rezultati koji su dobijeni na Uvcu, i da se beloglavi sup naseli u okolinu Niša u Sićevačku klisuru gde se ova vrsta poslednji put gnezdila 1958. godine. Za beloglavog supa kažu da je vrsta koja ima obrazovni, ekonomski, sanitarni i estetski značaj za područja gde živi.

Iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica ističu da se najbrojnija populacija beloglavog supa na Balkanu nalazi u rezervatu Uvac, i da su tri decenije programa aktivne zaštite dale rezultat. Dodaju da je to jedan od najuspešnijih programa zaštite ugrožene vrste i da je sam beloglavi sup simbol zaštite biodiverziteta.

„Danas beloglavog supa iz Srbije mame u Bugarskoj i Grčkoj stvarajući im uslove otvarajući hranilišta u područjima koje je napustio. Međutim sup, se povukao iz istočne Srbije pre 70 godina, a iz Republike Srpske pre 35 godina, a ništa se ne radi na tome da ih vratimo tamo gde su nekad živeli“ – navode iz Fondacije.

Jedna od zanimljivosti je i da možete da „usvojite” mladog beloglavog supa i da mu date ime, čime izražavate podršku ideji zaštite ove ugrožene vrste. Donacijom od 2.000 dinara postajete kum i sup dobija ime koje vi predložite. Svaki beloglavi sup ima svoj evidencioni karton sa informacijama gde je lutao, kada je beležen i svim pojedinostima iz njegovog života.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde