Naslovna Društvo Rekonstruišu se Ateljei i kazamati u Niškoj tvrđavi. Evropska unija za to...

Rekonstruišu se Ateljei i kazamati u Niškoj tvrđavi. Evropska unija za to daje milion evra

0
Obilazak Tvrdjave
Obilazak Tvrdjave foto: GP018

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofrem i gradonačelnikom Niša Dragoslavom Pavlovićem, obišla je danas Nišku tvrđavu gde je u toku projekat obnove ateljea i kazamata. Ovaj prostor će biti transformisan u centar za kreativne industrije, a projekat se realizuje uz podršku EU kroz EU PRO Plus program, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.


Projekat, vredan milion evra, obuhvata revitalizaciju kazamata i ateljea unutar Niške tvrđave, čime će se očuvati ovaj značajni istorijski spomenik. Pored toga, cilj je promocija kulturne baštine i razvoj kreativnih industrija, umetnosti i tradicionalnih zanata, čime će tvrđava postati centar za umetnike i kreativce iz regiona.

Emanuel Žiofre
Emanuel Žiofre foto: GP018

„Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa gradom Nišom i obližnjim opštinama. Ovaj projekat predstavlja značajan korak ne samo u očuvanju kulturne baštine, već i u unapređenju socioekonomskog statusa lokalnih zajednica. Zajedno sa našim partnerima iz UNOPS-a, fokusiraćemo se na rekonstrukciju delova Beogradske kapije. Ova inicijativa je usmerena na zaštitu kulturnog nasleđa, a uzimajući u obzir istorijski značaj Niša kao raskršća civilizacija, projekat će se širiti na okolne opštine kako bi se osiguralo očuvanje kulturnog nasleđa i poboljšanje socioekonomskog stanja u tim zajednicama“, rekao je ambasador Žiofre.

Gradonačelnik Pavlović naglasio je da je EU izuzetno važan partnergrada Niša, a najbolji pokazatelj tome je fabrika za preradu otpadnih voda u koju EU invenstira 60 miliona evra.

„Projekat na lokaciji tvrđave je takođe veoma značajan. Tvrđava je vekovima čuvala Niš, sada je red da mi nju odbranimo od zuba vremena. Niška tvrđava je simbol Niša. Oni stoje kao dve strane jednog novčića. Zahvalni smo EU, iz čijih fondova je izdvojeno milion evra u projekat očuvanja kulturnog blaga Tvrđave. Ovim su pokazali da biti deo Evrope, pre svega znači biti svoj.“

Ministarka Miščević istakla je da je cilj da obnovljeni prostori služe ne samo očuvanju baštine, već i kao mesto gde će mladi moći da izraze svoju kreativnost.

Tanja Miščević
Tanja Miščević

„Kada smo u junu dodelili novac ovom projektu mi smo zapravo podržali početak zajedničkog rada sa Gradom Nišom i EU, na tome da Niška tvrđava bude rekonstruisana tako da njeni unutrašnji prostori postanu moderni centar za kreativne industrije. I to takav čiji uticaj nadilazi lokalno okruženje. Obnova dela tvrđave deo je projekta koji EU, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržava preko EU PRO Plus programa na teritoriji ne samo Niša , već i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han. Želimo da krajnji cilj bude  da i njihovi postojeći javni prostori budu obnovljeni, kako bismo zaštitili kulturno nasleđe ali na način da ima novu ulogu u promociji baštine, da bude na raspolaganju za
više od 50000 građana ovih opština, a posebno mladima, da iskažu i pokažu svoju kreativnost“

Pored obnove tvrđave, projekat uključuje i otvaranje tri informativna punkta u opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han, kao i info kutak u Nišu. Ovi punktovi će posetiocima pružiti edukativno-informativni sadržaj o kulturnim i istorijskim lokalitetima u regionu, uključujući znamenitosti na kulturnoj stazi Tabula Peutingeriana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde