Naslovna Društvo Smanjite stres povratka u svakodnevicu nakon letnjih odmora

Smanjite stres povratka u svakodnevicu nakon letnjih odmora

0
Popularna psihologija
Popularna psihologija foto: Vulkan

Nervoza i anksioznost često prate povratak u redovne tokove života posle godišnjeg odmora. Istraživanje agencije Olaf&McAteer pokazuje da 31 odsto ispitanika priznaje da im povratak na posao, u školu ili na fakultet stvara nervozu, dok čak 48 odsto oseti nelagodu pri samoj pomisli na to koliko se posla mora nadoknaditi.

Jedan od načina da prebrodimo povratak u realnost svakako je uživanje u knjigama. U ovom slučaju, pravi izbor su one koje će nam pomoći da sačuvamo radost i spokoj i ne dopustimo da nas uzdrmaju nametnute društvene ili poslovne norme. Upravo tri takva izuzetna dela nedavno je objavila izdavačka kuća Vulkan.

Među njima se izdvaja apsolutni svetski hit, knjiga Male traume britanske naučnice i psihologa Meg Arol. Arol je veoma cenjena u ekspertskim krugovima u ovoj oblasti, a radove je objavljivala u prestižnim stručnim časopisima poput Britanskog medicinskog žurnala. U knjizi Male traume, objavljenoj u 33 zemlje, daje jasan putokaz za prepoznavanje i borbu protiv razarajućih, kumulativnih efekata malih svakodnevnih rana, koje, s vremenom nakupljene, mogu oblikovati naše živote. Izazovni porodični odnosi, stres na poslu, pandemija, gaslajting – sve su to primeri koje doktorka Arol naziva malim traumama koje se nakupljaju u nama i mogu se manifestovati kao ozbiljna anksioznost, perfekcionizam, nesanica… Specifičnost i jedan od povoda popularnosti ove knjige je što Arolova daje praktične savete i ukazuje na alate pomoću kojih se možemo izboriti sa „malim traumama“ i početi da živimo onako kako zaslužujemo.

Vrlo značajna i korisna u ovom domenu je i knjiga Ne veruj u sve što misliš Džozefa Ngujena, koji u svom bestseleru polazi od premise da je preterano razmišljanje temelj svake psihičke patnje, ukazujući da misli imaju stvaralački potencijal, dok prekomerno razmišljanje razara. Naša prirodna stanja su radost, ljubav i spokoj, kaže Ngujen. Intenzitet naših negativnih emocija, s druge strane, neposredno je povezan sa količinom razmišljanja. Koristeći bogato iskustvo, autor nam u svojoj knjizi pokazuje kako da stvorimo više trenutaka radosti i spokoja, prevaziđemo anksioznost i sumnju u sebe.

Španski klinički psiholog i bestseler autor Rafael Santandreu u svojoj izuzetnoj knjizi Kako da ne zagorčate sopstveni život objašnjava da su mnogi današnji emocionalni problem uzrokovani lošom životnom filozofijom i uverenjima koje nam društvo nameće – na primer, kako svi moraju da imaju partnera da bi bili savršeno srećni i posao iz snova koji ispunjava. Zato nam je tako lako da poverujemo da smo nesrećni i depresivni. Takva stanja autor naziva užasnitisom. Prateći ideje iz savremene psihologije, ovaj svetski priznati psiholog nam u ovoj knjizi izlaže praktičan, jasan i naučan metod koji vodi ka psihološkoj promeni. Santandreu navodi i anegdote kako sa terapija, tako i iz sopstvenog života, kroz koje nam pokazuje kako da se transformišemo i promenimo životnu filozofiju.

Knjige Male traume, Ne veruj u sve što misliš i Kako da ne zagorčate sopstveni život možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde