Naslovna Društvo Počeli 56. Dani preventivne medicine u Niš

Počeli 56. Dani preventivne medicine u Niš

0
Dani preventivne medicine u Niš
Dani preventivne medicine u Niš

U organizaciji Instituta za javno zdravlje u Nišu su svečano otvoreni Dani preventivne medicine. Tradicionalna manifestacija koja se ove godine održava po 56. put okupila je više stotina domaćih učesnika i predavača iz ukupno deset zemalja. Trajaće tri dana i biće predstavljeno više od 150 naučnih radova.

„U fokusu skupa su najaktuelniji javnozdravstveni problemi. Biće 10 sesija i govorićemo o uticaju životne sredine i ishrane na zdravlje, zatim o zdravstvenom vaspitanju i prevenciji kod mladih. Govoriće se o hroničnim zaraznim i nezaraznim bolestima, o organizaciji zdravstvene službe, ali i zdravstvenim informacionim sistemima i njihovoj implementaciji u sistem zdravstvene zaštite“, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Miodrag Stojanović.

Gradonačelnik Dragoslav Pavlović je naglasio da sa ponosom može reći da je niški Institut za javno zdravlje, ili kako ga građani zovu Higijenski zavod, najstarija ustanova preventivne zdravstvene zaštite na čitavom Balkanu.

,,Niški Institut prepoznajem kao jednu od najvećih snaga grada Niša. Poput bedema

Niške tvrđave, vi decenijama čuvate Nišlije, ali i sve naše ljude iz regiona.

Veliki Hipokrat je kazao da mudar čovek zdravlje treba da smatra kao jedan od najvećih blagoslova. Mi večeras možemo dodati da je zato je preventivna medicina najvažniji korak ka čovekovom blagostanju“, poručio je Gradonačelnik Pavlović i naglasio da je velika čast za Niš što će narednih dana biti mesto okupljanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i sveta.

Specijalni gost ovogodišnjeg simpozijuma preventive je Fabio Skano, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji koji je istakao da prevencija nije samo izbegavanje bolesti, već generalno zdravo stanje.

“Na nama je da deci pružimo adekvatnu edukaciju u vezi sa pravilnim održavanjem stanja. Na prvom mestu spada skrining za rano otkrivanje raka, ali tu se nećemo zaustaviti. Menja se svet, tako da moramo i mi da se menjamo. Utiču i navike u ishrani, sve je više prekomerno gojaznih, što je preduslov za razvoj kardiovaskulranih problema“, rekao je Fabio Skano.

Uz podršku Vlade Srbije, UN DP , EU i upravo SZO-a, Institut će naredne Dane preventivne medicine dočekati sa obnovljenim prostorijama i laboratorijama.

„Razlog njegovog dolaska je i projekat koji sprovodi Ministarstvo zdravlja sa Evropskom unijom, to je projekat pod nazivom „Evropska unija za zdravstveni sistem Srbije“, iz čijeg fonda je povučeno 12 miliona evra, a nešto više od 1,3 miliona biće investirano u rekonstrukciju laboratorija u našem Institutu i mogu sa sigurnošću da kažem da ćemo se tim projektom izjednačiti sa svetskim centrima “, naveo je direktor Stojanović.

Ugovor će biti potpisan narednih dana, a rok za završetak radova je 10 meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde