Naslovna Društvo Po prvi put „Miholjski susreti” u Nišu. domaćini će biti Jelašnica i...

Po prvi put „Miholjski susreti” u Nišu. domaćini će biti Jelašnica i Malča

0
Najavljeni Miholjski susreti u Nišu
Najavljeni Miholjski susreti u Nišu foto: GP018

Manifestacija „Miholjski susreti” biće održana u subotu 28. septembra u selu Jelašnica u Niškoj Banji. Domaćin manifestacije, koja ima za cilj afirmaciju ruralnih područja, njihovih običaja i tradicije, biće Osnovna škola „Đura Jakšić” iz ovog sela. Nakon Jelašnice, „Miholjski susreti” biće održani i u Malči naredne subote.

Ovu manifestaciju Grad Niš, sa gradskim opštinama Niška Banja i Pantelej, organizuje uz pomoć Ministarstva za brigu o selu i porodici.

Ivana Knežević
Ivana Knežević foto: GP018

„Nama je jako bitno da obogatimo sadržaje i unapredimo razvoj ruralnog područja. Kao Grad smo puno ulagali u tom smislu, tako da je ovo još nešto što se odnosi na sportska takmičenja, na promovisanje starih zanata, kulturno-umetničke baštine, umetnine i predmeta domaće radinosti, radova koji će učenici osnovnih škola da prezentuju“, navela je Ivana Knežević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Pored promocije tradicije i bogatog kulturno-umetničkog programa u Jelašnici će biti održana i takmičenja u šahu, pikadu i košarci, ali i ocenjivanje najboljih likovnih i literarnih radova mališana.

Dušan Živković
Dušan Živković foto: GP018

„U fokusu je etno stvaralaštvo, domaće radinosti, deca, koja su pripremila likovne i literarne radove, biće ocenjivanja najboljih radova, biće i takmičenja u pikadu i u još nekoliko sportova. Akcenat je baš na miholjskom letu i želji da mi u Niškoj Banji produžimo i ove godine, ne samo trajanje festivala već i decentralizacija svih dešavanja”, naveo je Dušan Živković, predsednik GO Niška Banja.

On je pozvao sve Nišlije da dođu u Jelašnicu i da se upoznaju sa lepotama ovog sela i da uživaju u raznovrsnom sadržaju.

Luka Gašević
Luka Gašević foto: GP018

„Kroz „Miholjske susrete” ponosno prezentujemo našu tradiciju, narodne običaje i kulturu. Želimo da mlađe generacije upoznamo sa našim folklorom, starim narodnim igrama, instrumentima i rukotvorinama. Bez jakog sela, nema ni jakog grada. Niš nije samo centar grada, zato je naš cilj da uslove na selu, koliko je god moguće, izjednačimo sa onim u gradu“, poručio je Luka Gašević, zamenik gradonačelnika Niša.

Posle Jelašnice, „Miholjski susreti” biće održani i u Malči, tačnije u dvorištu škole „Jovan Jovanović Zmaj”.

Ljubiša Stojanović
Ljubiša Stojanović foto: GP018

„U Malči 5. oktobra održavaju se „Miholjski susreti” sa ciljem da se podsetimo starih zaboravljenih zanata, sportskih takmičenja i rukotvorina, koji su se nekad dešavali, da se podsetimo na ta dešavanja. Tom prilikom u Malči u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” 5. oktobra sa početkom u 11 sati počeće „Miholjski susreti” i nadam se da će ministar za brigu o selu biti prisutan”, rekao je član Opštinskog veća GO Crveni krst Ljubiša Stojanović.

Miholjski susreti u Nišu
Miholjski susreti u Nišu

Za projekat organizacije „Miholjskih susreta” u dva sela, Grad Niš je od Ministarstva za brigu o selu dobio 470.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde