Naslovna Društvo Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a tema ovogodišnjeg Dana srca...

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, a tema ovogodišnjeg Dana srca je : „KORISTI ❤ (srce) ZA AKCIJU“ – „

0
Institut „Niška Banja“ obeležio Svetski dan srca, kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrti foto: GP018

Institut „Niška Banja“ zadatak kampanje je da se motiviše svaka zemlja da ima nacionalni akcioni plan za KVB.

Kardiovaskularna bolest (KVB) ostaje najveći ubica na svetu – odgovorna za više od 20,5 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Ipak, većina zemalja još uvek ne daje prioritet zdravlju srca. Nacionalne politike za kardiovaskularne bolesti nisu kompletne ili uopšte ne postoje.

Kampanja Svetskog dana srca ima za cilj da motiviše svaku zemlju da razvije ili podrži nacionalni plan kardiovaskularnog zdravlja, neophodnog alata za sprečavanje vodećeg uzroka smrti širom sveta (80% prevremenih smrti od srčanih i moždanih udara može se sprečiti). Kardiovaskularni zdravstveni plan deluje kao strateško sredstvo za smanjenje prevremene smrti od kardiovaskularnih bolesti, a istovremeno smanjuje troškove zdravstvene zaštite i gubitke u produktivnosti, štedeći stotine milijardi dolara godišnje širom sveta.

Najvažniji faktori rizika na koje možemo uticati su: pušenje, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masti (holesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana telesna masa/gojaznost, nedovoljna/neredovna fizička aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu. Faktori rizika na koje ne možemo uticati su: godine, pol i pozitivna porodična anamneza. Na rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se uticati promenom načina života, pre svega smanjenjem unosa soli, uravnoteženom ishranom, prestankom pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne telesne težine, lipida i šećera u krvi, kao i učenjem veština za suočavanje sa stresom.

Urbanizacija, industrijalizacija i globalizacija donose promene u načinu života koje izazivaju bolesti srca. Program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kardiovaskularne bolesti kontinuirano radi na prevenciji, upravljanju i praćenju kardiovaskularnih bolesti na globalnom nivou, a obeležavanje Svetskog dana srca je samo jedna od aktivnosti.

Kao i prethodnih godina, Institut „Niška Banja“ obeležiće Svetski dan srca svojim aktivnostima u amfiteatru na prvom spratu stacionara „Radon“, 27. septembra 2024. sa početkom u 10h, predavanjem o značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti, kao i koračanjem stazama zdravlja. Pridružite nam se dana 27.09.2024. godine na obeležavanju Svetskog dana srca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde