Naslovna Društvo Prosvetari najavili štrajk – 2. oktobra škole bez nastave, vrtići neće primati...

Prosvetari najavili štrajk – 2. oktobra škole bez nastave, vrtići neće primati decu

0
Štrajk prosvetara
Štrajk prosvetara foto: GP018

Reprezentativni prosvetni sindikati doneli su odluku da u sredu 2. oktobra stupe u jednodnevni štrajk, a tog dana neće biti nastave u školama, niti prijema dece u predškolskim ustanovama.

Svi članovi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije, stupiće u jednodnevni štrajk, u sredu 2. oktobra 2024. godine, navodi se u udruženom saopštenju. Tog dana, kako se ističe, u školama neće biti nastave, i u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

Istog dana, sa početkom u 12 časova, održaće se veliki protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije sa šetnjom do Vlade Republike Srbije.

Prosvetni sindikati zahtevaju da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Od nadležnih traže i da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Podsetimo, na protestu prosvetnih radnika koji su 16. septembra bili održani u 14 gradova u Srbiji, posle Beograda, najveći broj okupljenih bio je u Nišu, i to oko 1.200 nastavnika.

Protest prosvetara u Nišu
Protest prosvetara u Nišu foto: GP018

Na protestu ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga, niški prosvetari su zahtevali veće plate i bolje uslove rada. Nakon skupa, prosvetni radnici su krenuli u protestnu šetnju do Trga kralja Milana, sa jasnom porukom da će, ukoliko do 2. oktobra ne bude promena, nastava ponovo biti obustavljena, a u Beogradu će biti organizovan veliki protest. To se danas i obistinilo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde