Naslovna Društvo Počinju 56. Dani preventivne medicinu u IZJZ. Od sledeće godine u obnovljenim...

Počinju 56. Dani preventivne medicinu u IZJZ. Od sledeće godine u obnovljenim prostorijama

0
56. Dani preventivne medicinu u IZJZ
56. Dani preventivne medicinu u IZJZ

Dani preventivne medicine, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ), okupiće veliki broj domaćin i stranih učesnika, koji će govoriti o aktuelnim zdravstvenim problemima. Ova manifestacija će trajati tri dana, a svečano otvaranje je večeras u 18.30 sati na Medicinskom fakultetu u Nišu.

dr Miodrag Stojanović
dr Miodrag Stojanović foto: GP018

„Ove godine se bavimo, kao i do sada, najzanimljivijim i najaktuelnijim zdravstvenim problemima u deset sesija. Govorićemo o ishrani i zdravlju, životnoj sredini i zdravlju, govorićemo o izazovima organizacije zdravstvene službe, o zdravstvenom vaspitanju i promocija zdravlja među mladima, o aktuelnim parazitozama, o izazovima u mikrobiološkoj dijagnostici. Govoriće se i o masovnim hroničnim zaraznim i nezaraznim bolestima“, rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš dr Miodrag Stojanović.

56. Dani preventivne medicinu u IZJZ
56. Dani preventivne medicinu u IZJZ

Tokom trodnevnih predavanja i razgovora, učestvovaće medicinski radnici i naučnici iz deset zemalja, a biće predstavljeno 150 radova. Danima preventivne medicine u Nišu prisustvovaće i predstavnici ministarstva zdravlja i prosvete, a u Niš je već stigao Fabio Skano, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Fabio Skano
Fabio Skano foto: GP018

„Prevencija nije samo izbegavanje bolesti, već generalno zdravo stanje. Na nama je da deci pružimo adekvatnu edukaciju u vezi pravilnog održavanja stanja. Na prvom mestu spada skrining za rano otkrivanje raka, ali tu se nećemo zaustaviti. Menja se svet, tako da moramo i mi da se menjamo. Utiču i navike u ishrani, sve je više prekomerno gojaznih, što je preduslov za razvoj kardiovaskulranih problema“, istakao je Fabio Skano.

Obnovljenim prostorija i laboratorijama .
Obnovljenim prostorija i laboratorijama foto: GP018

Uz podršku Evropske unije i SZO-a, Institut će naredni Dan preventivne medicine dočekati sa obnovljenim prostorija i laboratorijama.

„Razlog njegovog dolaska je i projekat koji sprovodi Ministarstvo zdravlja sa Evropskom unijom, to je projekat pod nazivom „Evropska unija za zdravstveni sistem Srbije“, iz čijeg fonda je povučeno 12 miliona evra, a nešto više od 1,3 miliona biće investirano u rekonstrukciju 1.560 metara kvadratnih prostora u Institut za javno zdravlje Niš“, naveo je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje.

Ugovor će biti potpisan u narednim danima a rok za završetak radova je 10 meseci. Prema njegovim rečima, nakon rekonstrukcije, IZJZ Niš će dobiti nove laboratorije, koje će predstavljati sigurnije i bezbednije okruženje za rad zaposlenih, dok će pacijenti dobiti veći komfor.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde