Naslovna Društvo Šezdeset Nišlija dobilo grantove za pokretanje sopstvenog biznisa

Šezdeset Nišlija dobilo grantove za pokretanje sopstvenog biznisa

0
Šezdeset Nišlija dobilo grantove za pokretanje sopstvenog biznisa
Šezdeset Nišlija dobilo grantove za pokretanje sopstvenog biznisa foto: GP018

Čak 134 kandidata prijavilo se za subvencije od 300.000 dinara kako bi pokrenuli sopstveni biznis. Od tog broja izabrano je njih 60, a danas su im i uručeni grantovi.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdvojila je oko 17,8 miliona, Grad Niš 18,2 miliona dinara za zapošljavanje 130 nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, preko subvencije za samozapošljavanje, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih i stručnu praksu.

Interesovanje za meru samozapošljavanja je kao i svake godine bilo veliko, a ove godine podneto je 134 zahteva.

Dušan Radivojević
Dušan Radivojević foto: GP018

„Ljudi koji su zainteresovani za ovakav način subvencionisanja šalju jasnu poruku da posao ne treba čekati, već ga treba tražiti i treba sprovoditi svoje ideje u delo. Druga poruka je da će Grad Niš biti uz njih u uvek im davati podršku u tom pravcu. Izuzetno je važno svako novo radno mesto za Grad Niš. Samo u protekle tri godine kroz sprovođenje aktivnih mera politike zapošljavanja otvorili smo 500 novih radnih mesta“, naveo je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niša.

On je dodao da je Grad Niš za ovakve mere u ovoj godini izdvojio 25 miliona dinara.

Boban Matić
Boban Matić foto: GP018

„Ono što karakteriše ovu godinu jeste da smo imali ogroman broj zahteva za program samozapošljavanje, na nivou filijale blizu 900 zahteva. Po prvi put dodelićemo više od 500 grantova, što po našem redovnom javnom pozivu koji se finansira iz budžeta Republike Srbije, što u saradnji lokalnom samoupravom, kao i kroz program „Garancija za mlade“, koji sprovodi Republika Srbija u saradnji sa Evropskom komisijom“, naveo je Boban Matić, direktor niške filijale NSZ-a.

Matić navodi da su u ovom programu zastupljene sve delatnosti, kako proizvodne, tako i uslužne i intelektualne.

Kristina Cvetković
Kristina Cvetković foto: GP018

„Planiram da otvorim agenciju za nekretnine. Ovakva sredstva mi prilično znače s obzirom na to da planiram da se ozbiljno bavim tim poslom. Imali smo obuku u Nacionalnoj službi koja je trajala nekoliko dana, bilo je dobro i sve je bilo u skladu sa mojom idejom i njihovim načinom rada“, rekla je dobitnica granta od 300.000 dinara Kristina Cvetković.

Nedavno je njih 33 dobilo odluke za samozapošljavanje i za pripravništvo kroz program „Garancija za mlade“, koji se sprovodi sa Evropskom komisijom. Analiza prethodne tri godine je pokazala da više od 60 posto dobitnika grantova i dalje posluje.

Trenutno je na evidenciji NSZ-a Filijale Niš 28.827 nezaposlenih, a na teritoriji grada Niša 16.598.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde