Naslovna Društvo Nišlije vozile za zdravlje i zaštitu životne sredine

Nišlije vozile za zdravlje i zaštitu životne sredine

0
Nišlije vozile za zdravlje i zaštitu životne sredine
Nišlije vozile za zdravlje i zaštitu životne sredine foto: GP018

U okviru Evropske nedelje mobilnosti Grad Niš, Udruženje biciklista „Karavan tim” i Evropska kuća Niš tradicionalno organizuju „Defile niških biciklista”. Start defileabio  je na Trgu Kralja Milana a cilj u sportskom kompleksu OŠ Duško Radović. Na današnjoj akciji ponovo je upućena poruka da je neophodno da se ojača svest građana o potrebi prelaska na drugačiji vid saobraćaja i o odnosu prema javnom prostoru.

Vladan Antić
Vladan Antić foto: GP018

“To su naše saobraćajnice, ali i naši trgovi, naša tvrđava, javne zgrade. Moramo da ih učinimo dostupnijima za sve građane, funkcionalnijima za grad i rasterećenijim od saobraćaja. Upravo je korišćenje bicikla nešto što je i sadašnjost, ali i budućnost građana ovog grada”, kazali su organizatori.

Jedan od ciljeva koji Evropska unija ima je da do 2050. godine celokupna Evropa pređe na saobraćaj koja je kargo neutralan, odnosno da nema emisije CO2. Pored električnih i drugih automobila, jako je bitan mehanizam u postizanju tog cilja javni gradski prevoz.

Vladimir Đorđević
Vladimir Đorđević foto: GP018

“On mora da bude funkcionalan, dobro organizovan, ali takođe i okretanje onim načinima transporta koji ne zagađuju. Ono što vidimo iza nas su ljudi koji inače svakodnevno koriste bicikl. Sa većim brojem biciklističkih staza, biće i veći broj biciklista, a samim tim
ostvarićemo i cilj”, istakao je Vladimir Đorđević iz evropske kuće Niš.

Dragoslav Pavlović učesnik u vožnji
Dragoslav Pavlović učesnik u vožnji foto: GP018

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović je istakao da je evropska nedelja mobilnosti veoma važna, ne samo zato što promoviše zaštitu životne sredine već i zdrav način života.

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto: GP018

“Mi na ovaj način dajemo primer našoj deci čime bi trebalo da se kreću kroz naš grad. Kada bi više koristili bicikl i šetnju smanjili bi broj vozila u samom gradu i time bi imali i čistiju životnu sredinu, manju zagađenost, manje buke i jednostavno čistiji Niš”, istakao je Pavlović.

Vladan Antić iz Udruženja biciklista Karavan tim na kraju je zaključio da je  ove godine biti probijen rekord u broju biciklista koji učestvuju u akciji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde