Naslovna Društvo Evropska noć istraživača u Nišu 27. septembra od 16 do 22...

Evropska noć istraživača u Nišu 27. septembra od 16 do 22 časa

0
Noć istraživača
Noć istraživača

Ove godine petnaesta „Evropska noć istraživača“, pod sloganom „Pažnja! Nauka na putu” biće održana u petak, 27. septembra, od 16 do 22 časa u sledećim gradovima: Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu.

U Nišu, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta, naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je zanimljivom svakom posetiocu.

Ljubitelji nauke moći će da uživaju u radionicama, izložbama, eksperimentima, kvizovima, virtuelnim šetnjama, razgovorima sa naučnicima, predavanjima,… na četiri lokacije u Nišu: Delta Planetu, Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla“ i Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje. Slogan ovogodišnje manifestacije, „Pažnja! Nauka na putu”, prati glavnu temu manifestacije – kako da očuvamo svoje zdravlje i okolinu. Takođe, mobilnost naučnika i naučne ideje, kao nezaobilaznih ciljeva HORIZON EUROPE programa, pruža priliku da se pokaže raznovrsnost ali i međusobna povezanost različitih nauka u Srbiji

Na konferenciji će se obratiti:

dr Aleksandra Pavlović, koordinatorka ReFocuS Art projekta sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu
Jelena Bogdanović, Narodni muzej Niš
Marijana Stojanović, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“
Jelena Anđelković, Centar za stručno usavršavanje
Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON EUROPE“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. U ovogodišnju manifestaciju, koja se u Srbiji realizuje kroz dva projekta, uključeno je 16 gradova iz Srbije.

Koordinator projekta ReFocuS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu, Centrom za promociju nauke i Univerzitetom u Kragujevcu.

Koordinator projekta TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY) je Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke.

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 15. Evropske noći istraživača možete naći na zvaničnom sajtu: nocistrazivaca.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde