Naslovna Kultura Otvorena 33. Književna kolonija Sićevo. Nagrada „Ramonda serbika“ uručena Peru Zubcu

Otvorena 33. Književna kolonija Sićevo. Nagrada „Ramonda serbika“ uručena Peru Zubcu

0
Pera Zubac i Dragoslav Pavlović
Pera Zubac i Dragoslav Pavlović foto: GP018

Sinoć je u Sićevu otvorena 33. Književna kolonija. Po tradiciji, na svečanom otvaranju kolonije uručena je i nagrada „Ramonda serbika“ za višegodišnje književno stvaralaštvo.

Ove godine laureat je Pero Zubac, pesnik dečije duše, kako je navedeno u obrazloženju žirija, koji je jednoglasno odlučio da ovo prestižno priznanje dodeli upravo našem čuvenom pesniku, scenaristi, novinaru, uredniku i publicisti.

Zubac se zahvalio na izuzetnom priznanju i rekao da ga je saznanje o dodeli nagrade iznenadilo.

„Niš je grad u kome sam bio mnogo puta i za koji me vežu brojna prijateljstva i lepa druženja. Sećam se da smo čak i poslednji rođendan mog dragog prijatelja Duška Trifunovića proslavili ovde i zato mi je ova nagrada koja dolazi iz Niša posebno draga“, rekao je tvorac čuvenih Mostarskih kiša i scenarista čak 16 sletova za Dan mladosti.

Koloniju je otvorio gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, koji je i uručio priznanje našem proslavljenom pesniku.

„Kroz Sićevo su prolazili najveći putevi na Balkanu starog doba. Ovuda je vodio čuveni Carigradski drum, koji je spajao najveće kulturne centre srednjeg veka. Tako su u Sićevo od davnina prodirali uticaji kulturnih i umetničkih sedišta, a u sićevačkim kotlinama dom su tražili veliki umetnici. Nije slučajno što je baš u Sićevu prva likovna kolonija osnovana, niti što je književna kolonija, jedina na Balkanu, ovde smeštena“, poručio je gradonačelnik Pavlović.

Organizator kolonije, na kojoj će do 22. septembra učestvovati devet književnih stvaralaca iz Srbije, Severne Makedonije i Francuske, je Niški kulturni centar. Pokrovitelji su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde