Naslovna Društvo Ministarka Žarić Kovačević obišla SKIP centar i Jedinstveno upravno mesto

Ministarka Žarić Kovačević obišla SKIP centar i Jedinstveno upravno mesto

0
Ministarka Žarić Kovačević u poseti SKIP centru
Ministarka Žarić Kovačević u poseti SKIP centru foto: GP018

Nakon sastanka u Gradskoj kući, predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na čelu sa ministarkom Jelenom Žarić Kovačević, obišli su Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar i Jedinstveno upravno mesto.

Ministarka je obećala da će Ministarstvo pomoći u nabavci potrebne opreme, ali i nabavci softvera, što će unaprediti rad lokalne samouprave. Žarić Kovačević je predstavila novi program ePisarnice, putem kojeg građani mogu da elektronski podnose zahteve državnim organima.

Jelena Žarić Kovačević
Jelena Žarić Kovačević foto: GP018

„Taj program će non-stop raditi i građani će imati određene pogodnosti. Važno je za nas to jer smo često svedoci toga da je građanima nešto potrebno, a da oni ne znaju kom organu da se obrate. Građani će moći, iako ne znaju kom organu da se obrate, preko ključnih reči i pretrage ePisarnice, da dobiju preko dobijene liste približeno ko im je potreban. Ako se desi da oni pogreše i podnesu zahtev drugom državnom organu, oni su nadležni da ga proslede nadležnom državnom organu“, navela je ministarka.

U Jedinstvenom upravnom mestu postoji poseban šalter, gde građanima mogu dobiti sve potrebne informacije kako da postanu e-građani.

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto: GP018

„Građani su zadovoljno ovim vidom komunikacije sa Državnom upravom i siguran sam da ćemo u narednom periodu unapređivati usluge. Već sutra imamo otvaranje nove usluge, što znači da ćemo se svojski truditi da građanima, ne samo olakšamo, već i da unapredimo komunikacijom sa Gradom Nišom i sa Državnom upravom i lokalnom samoupravom“, poručio je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Oni su obišli i Srpsko-korejski informatičko-pristupni (SKIP) centar, gde se obavljaju besplatne obuke, od obuka za osnovce, pa do penzionera. Ministarstvo predlaže upravo taj prostor za obuku radnika gradske uprave i gradskih preduzeća i ustanova, kako bi što bolje obavljali svoj posao.

Jelena Žarić Kovačević posetila Jedinstveno upravno mesto

„SKIP je potpisao ugovore o saradnji sa deset fakulteta Univerziteta u Nišu i na taj način je studentima omogućena da dođu ovde, ne samo da uče i usavršavaju svoje znanje i stručne veštine, već da se nađu u ulozi predavaču ako su stručni u tim oblastima“, izjavila je Žarić Kovačević.

Kako su mlađe generacije navikle na računare, tako im učenje lakše ide uz računare.

Filip Stanković
Filip Stanković foto: GP018

„Mnogo volim kad se nastava održava ovako preko računara, jer to je sada moderniji i progresivniji način nastave. Pruža mnogo više različitih usluga, preko kojih mi možemo da učimo. Više privuče pažnje, generacije su vezane za digitalno, i ovako lakše pamte“, kaže Filip Stanković, učenik druge godine Gimnazije „Stevan Sremac“.

Vlada Republike Koreje je za otvaranje SKIP centra donirala 250.000 evra, a ministarka ističe da će razgovarati sa kolegama iz Koreje o nabavi nove opreme.

Godišnje u niškom SKIP centru održi se između 200 i 250 različitih događaja, od seminara do obuka sa školarce, penzionere i ostale građane.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde