Naslovna Niš Evropska nedelja mobilnosti počinje: Javne površine za sve!

Evropska nedelja mobilnosti počinje: Javne površine za sve!

0
Evropska nedelja mobilnosti
Evropska nedelja mobilnosti

Ove godine, Evropska nedelja mobilnosti startuje sa uvek aktuelnim sloganom “Krećimo se kvalitetnije” i fokusira se na temu Javne površine i prostori.

Šta to u stvari znači? Javni prostori, pešačke i biciklističke staze, lokacije za rekreaciju, jezera i trgovi pripadaju svima nama – bilo da smo na biciklu, trotinetu, rolerima ili jednostavno idemo peške. Pametno kretanje znači očuvanje zdravlja i životne sredine – svi smo zajedno na istom zadatku.

Od 16. do 22. septembra, širom Srbije, obeležavamo Evropsku nedelju mobilnosti, inicijativu koja promoviše održivu i zdravu urbanu mobilnost. Ove godine, 34 opštine se uključuje, što ukazuje na interes za stvaranjem gradova bez zagušenja, sa funkcionalnim zajedničkim zelenim površinama.

Ambasador Emanuele Žiofre je izjavio: „Kako se Srbija pridružuje svim ostalim zemljama Evrope u proslavi Evropske nedelje mobilnosti 2024, podsećamo se na značaj održivog transporta, kako za našu životnu sredinu, tako i za naše zajednice. Evropska nedelja mobilnosti nas podstiče da preispitamo način na koji se krećemo unutar naših gradova i da prihvatimo čistija i pametnija transportna rešenja. Evropska unija ostaje posvećena podršci Srbiji u njenim naporima da promoviše zelenu mobilnost, smanji emisije i unapredi urbani život. Zajedno možemo stvoriti zdravije, bezbednije i održivije gradove za sve građane. Pozivam sve da aktivno učestvuju u ovogodišnjim događajima i doprinesu boljoj budućnosti za našu planetu.“

„Kao i svake godine tokom Nedelje mobilnosti, pozivam sve ljubitelje biciklizma da nam se pridruže u promociji zdravog načina života i alternativnog prevoza! U želji da obezbedimo bolje i bezbednije učešće u saobraćaju za našu decu, pripremili smo interaktivne događaje na Adi i u Evropskoj kući u Beogradu. Biće tu poligon spretnosti na dva točka, kao i vožnja bicikla u virtuelnom svetu putem online Zwift platforme,“ poručio je Ivan Stević, četvorostruki učesnik Olimpijskih igara u drumskom biciklizmu i najtrofejniji biciklista Srbije.

Tokom cele nedelje, tradicionalno se organizuje niz aktivnosti širom zemlje. Biciklijade, šetnje, radionice, izložbe i drugi zanimljivi događaji imaju za cilj da podstaknu građane na korišćenje alternativnih načina prevoza, poput bicikla, javnog prevoza ili pešačenja. Održiva mobilnost je ključna za zdraviju životnu sredinu i kvalitetniji život. Smanjenjem upotrebe automobila smanjujemo zagađenje vazduha, buku i saobraćajne gužve, a takođe promovišemo zdraviji način života.

Šta nas čeka?

Dan bez automobila u Nišu 20. septembra biće obeležen na ulici Vožda Karađorđa, gde će učesnici moći da uživaju u raznovrsnim aktivnostima koje organizuju lokalne institucije, sportski klubovi i umetnici. Pored toga, 22. septembra će se održati biciklistička tura „Vožnja kroz Niš“, koja obuhvata 10 km dugu stazu, aktivnosti za decu i sportske igre. Ovi i drugi događaji pružaju odličnu priliku za uživanje u vožnji bicikla, aktivno učešće u lokalnim inicijativama ali i za učenje i nagrade.

Kako da se uključiš?

Poseti događaje u svojoj opštini i pregledaj program kako bi pronašao aktivnosti koje te zanimaju. Podeli svoje iskustvo na društvenim mrežama koristeći hashtag #NedeljaMobilnosti i inspiriši druge da se pridruže. Pozovi svoje prijatelje i porodicu – zajedno možemo postići više! Takođe, podrži lokalne inicijative i saznaj kako možeš doprineti stvaranju održivijih gradova u svojoj zajednici.

Pridružite nam se i pokaži da smo spremni da se krećemo odgovorno za zdraviju budućnost! Kreni, vozi, šetaj, inspiriši! Bez obzira na to da li si mali ili veliki, sportista ili ljubitelj prirode, Evropska nedelja mobilnosti ima nešto za tebe.

Od svog pokretanja 2002. godine, Evropska nedelja mobilnosti je pomogla hiljadama gradova širom Evrope i sveta da podignu svest o održivoj mobilnosti i podstaknu promene u ponašanju u korist pešačenja, vožnje bicikla i korišćenja javnog prevoza. Do sada je 1.678 gradova i opština iz 42 zemlje registrovano za učešće ove godine, a registracija za dodatne gradove i opštine je i dalje otvorena. Prošle godine je učestvovalo čak 3.351 grad i opština iz 45 zemalja, sa 1.182 organizovana dana bez automobila. Ovi podaci potvrđuju globalni značaj kampanje i njenu ključnu ulogu u stvaranju održivijih gradova.

Program Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji pogledajte na ovom linku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde