Naslovna Niš Obeležen vek košarke u Nišu. Za veće rezultate, mora više da se...

Obeležen vek košarke u Nišu. Za veće rezultate, mora više da se ulaže

0
Obraćanje Luka Gašević
Obraćanje Luka Gašević foto: GP018

Dodelom priznanja najstarijem srpskom košarkašu profesoru Aleksandru Kerkoviću, starom 102 godine i promocijom knjige „Niška košarka u 20. veku” autora Jugoslava Hadži Tančića u Oficirskom domu obeleženo je 100 godina postojanja košarke u Nišu.

Prošlo je tačno 100 godina otkako je 1924. godine odigran prvi košarkaški meč u Nišu, a kako se košarka razvijala od tog perioda, pisao je Jugoslav Hadži Tančić u svojoj knjizi „Niška košarka u 20. veku”, koja je sinoć promovisana na obeležavanju ovog jubileja.

Jugoslav Hadži Tančić
Jugoslav Hadži Tančić foto: GP018

„Do sad je provejavalo mišljenje, da je košarka u Nišu počela od 1946. godine, sada validnim podacima kojima raspolažemo, imamo dokaz da je Vilijam Vajland, Amerikanac, koji je doneo košarku u Srbiju, od 1. do 5. juna 1924. godine boravio i u Nišu i da je tu sa njim počela košarka. On je postavio obručeve, doneo lopte i održao „sokolima“ demonstraciju loptaške igre“, kaže Tančić, profesor fizičkog vaspitanja u penziji.

Knjiga Niška košarka u XX veku
Knjiga Niška košarka u XX veku foto: GP018

U knjizi je mesto našlo 328 niških košarkaša i košarkašica iz 20. veka. Posebno je važno istaći uspeh košarkašica, koje su igrajući za „Student“, tada pod imenom „Viner Broker“, osvojile Kup Jugoslavije.

Dragoslav Petković
Dragoslav Petković foto: GP018

„Za uspeh mora da se dogodi nešto što mora da se pogodi – izuzetno talentovana generacija, dobar sponzor, dobar rad i dobar trener. Zajedno smo uspeli da napravimo dobar rezultat, osvojili smo Kup Jugoslavije, bili smo prvi i u regularnom delu, ali je došla direktiva da Niš ne može da uzme dve titule“, priseća se Dragoslav Petković, bivši košarkaški trener i osvajač jedinog košarkaškog trofeja za Niš.

Svečanosti je prisustvovao i najstariji živi košarkaš Aleksandar Kerković, koji je godinu dana stariji od košarke u Srbiji.

Aleksandar Kerković
Aleksandar Kerković fpto: GP018

„Smatram da se otvaranjem sale na Fakultetu sporta i fizičke kulture razvila košarka u Nišu i ova vaspitno-obrazovna ustanova je odigrala veliku ulogu u razvoju sporta u celini“, kaže profesor Aleksandar Kerković.

Bratislav Bata Đorđević ističe da Grad Niš mora mnogo više da ulaže u košarku.

Bratislav Bata Đorđević
Bratislav Bata Đorđević foto: GP018

„Grad Niš mora mnogo više da ulaže u košarku, u rad sa mladima i da u kontinuitetu stvara kadar, koji će biti do seniorskih kategorija. Odavno je trebalo da krenete intenzivnije i pričali smo mnogo puta, ali Niš stagnira“, poručio je bivši košarkaš i trener.

Luka Gašević, zamenik gradonačelnika, obećava da će grad ulagati u košarku, ali i u druge sportove.

Luka Gašević
Luka Gašević foto: GP018

„Sto godina košarke nije mala stvar, to je nešto što moramo da cenimo u narednom periodu. Grad Niš će sigurno da stane iza košarke i druge sportove. U narednom periodu gledaćemo, ne samo Prvu ligu, nego i dečicu da zaigraju u klubovima“, kaže zamenik gradonačelnika i kadetski šampion Srbije i Crne Gore iz 2006. godine.

Svečanost su organizovali Košarkaški klub Niš i Udruženje stvaralaca Niša „Car Konstantin” pod pokroviteljstvom Grada Niša.

#Sport

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde