Naslovna Niš Novaković: Od naredne školske godine osnovci i srednjoškolci imaće besplatne udžbenike

Novaković: Od naredne školske godine osnovci i srednjoškolci imaće besplatne udžbenike

0
Udžbenici
Udžbenici foto: GP018

Predsednik Skupštine grada Niša Igor Novaković najavio je da će od naredne školske godine niški osnovci i srednjoškolci sigurno imati besplatne udžbenike. Jedini problem je način realizacije, tj. nabavke udžbenika, jer ne koriste sve škole i svi nastavnici udžbenike jednog izdavača.

Inicijativu da se dodeli pomoć roditeljima koji imaju decu u školama, kao i o dodeli besplatnih udžbenika, podneo je Pokret „Kreni-promeni“. Novaković kaže da je njihova inicijativa odbijena, jer je nejasna, iako je dobra, jer je i sam gradonačelnik u svom ekspozeu uvrstio tu ideju. Iako istu ideju imaju i vlast i „Kreni-promeni“, Novaković kaže da oni inicijativom žele da prikupe jeftine političke poene.

prof. dr Igor Novaković
prof. dr Igor Novaković foto: GP018

„U ekspozeu gradonačelnika Niša su obećani besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola. Budžetom za ovu godinu očekujem da usvojimo i takvu jednu odluku. Problematika u koju ljudi nisu upućeni jeste samo kako sprovesti tender, za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole. Svaki nastavnik traži poseban udžbenik, to je složen posao. Za taj posao je potrebno, po mojoj proceni, da se započne javna nabavka 1. januara i minimum je potrebno osam, devet meseci da bi se završila i pitanje je da li će se završiti“, poručio je Novaković.

On dodaje da nigde nije na pravi način rešen problem s nabavkom udžbenika različitih izdavača. Još uvek Veće Grada Niša razmišlja da li da Grad Niš vrši nabavku, ili da da novac roditeljima, koji će sami kupiti udžbenike. On je procenio da je cena udžbenika oko 200 miliona dinara.

U planu je da se ovaj predlog uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine grada Niša.

U planu je da se ovaj predlog uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine grada Niša, što je potvrdio i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović. On je naveo i da je inicijativa „Kreni-promeni“ dobra, ali da je već predstavljena.

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto: GP018

„Mi smo voljni da sagledamo svaku inicijativu naših sugrađana i naravno podržimo ono što je dobro i smisleno. Mora se reći da je ta inicijativa trenutno bespredmetna, jer smo već ranije govorili o tome da smo osmislili plan da u narednoj godini izdvojimo sredstva za nabavku udžbenika. Teško je govoriti o stvarima dok se ne izračunaju, a najvažniji je budžet. Ne želimo da ugrozimo budžet na bilo koji način“, izjavio je Pavlović.

Gradonačelnik je naveo da je najpre potrebno izvršiti rebalans budžeta za 2024. godinu i pripremiti budžet za 2025. godinu, kako bi se ova ideja realizovala.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde