Naslovna Društvo Tehnološki gigant AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Nišu, uposliće 30...

Tehnološki gigant AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Nišu, uposliće 30 inženjera

0
AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Nišu
AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Nišu foto: GP018

Jedan od najvećih proizvođača mikročipova, američka kompanija AMD, otvorila je u Nišu razvojni dizajn centar. Novi dizajn centar će razvijati softver za vodeće AMD platforme, uključujući Instinct akceleratore i AMD Radeon grafičke karte.

Andrej Zdravković, potpredsednik i direktor za softver AMD-a ocenio je da su investicije u Niš priznanje talentu naših ljudi, kao i da se raduju saradnji univerzitetima u Nišu.

Andrej Zdravković
Andrej Zdravković foto: GP018

„Ovo znači novi pristup sposobnim inženjerima, a vrlo je veliki značaj i grad Niš, jer ćemo doneti tehnologiju i mogućnost za mlade inženjere da ovde na fakultetima se spreme za nove tehnologije i da rade u novim tehnologijama, a da budu u Nišu. Na sastanku smo postigli dogovor da ćemo zajednički sledeće programe, koji će tehnologiju pomeriti malo bliže svetskim trendovima, čak su moguća zajednička predavanja, da bi se studenti spremili da rade u AMD-u i da imaju praksu tokom studija“, naveo je Zdravković.

Za početak će 30 inženjera raditi na fundamentalnom razvoju čipova i softvera za AMD, a u planu je da se uskoro taj broj udvostruči, najavljuje potpredsednik AMD-a Andrej Zdravković.

Milan Ranđelović
Milan Ranđelović foto: GP018

„Činjenica da su se opredelili za Niš je činjenica da Niš i dalje ima resurse i snage da radi na globalno najozbiljnijim tehnologijama, a to je potvrda da je zajednica dobra, to je potvrda i za Naučno-tehnološki park. Nadamo se da će prisustvo globalnih tehnoloških kompanija dodatno pružiti prilike i ubediti mlade, najpametnije talentovane ljude da ima prilika i u Nišu, i da treba da ostanu u Nišu, da se školuju, studiraju, rade i žive i zasnivanju porodice. Da rade u globalno konkurentnim tehnološkim kompanijama u uslovima koji su na svetskom nivou, kao i zarade koje su na svetskom nivou“, rekao je direktor Naučno-tehnološko parka Niš Milan Ranđelović.

Pored Niša, centar za inženjerski dizajn je otvoren i u Beogradu, gde će raditi 60 ljudi. Direktor razvoja softvera i menadžer za Srbiju u AMD-u Đorđe Simić vodiće timove, koji će se fokusirati na razvoj veštačke inteligencije, grafičkih i softverskih tehnologija za upotrebu u više proizvoda, kao i na optimizaciju alata, biblioteka i modela otvorenog koda, kako bi bili jednostavniji i skalabilniji za pokretanje najnovijih AI aplikacija na AMD hardveru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde