Naslovna Društvo Predavanje o važnosti Meseca, kao i teleskopsko posmatranje, sutra na PMF-u u...

Predavanje o važnosti Meseca, kao i teleskopsko posmatranje, sutra na PMF-u u Nišu

0
Big Bang
Big Bang foto: PMF

U četvrtak, 12. septembra, sa početkom u 19.30 časova, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje pod nazivom „Šta bi bilo kad ga ne bi bilo ili zašto nam je Mesec toliko bitan?”

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a na predavanju će biti reči o uticajima Meseca na život na Zemlji, na klimu, tektoniku, vulkane i vode.

Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, a posetioce će besplatno moći da slušaju predavanje i posmatraju Mesec, ali i Saturn.

Ako vremenski uslovi dozvole, nakon predavanja, oko 21sati, planirano je teleskopsko posmatranje sa parkinga PMF-a. U okviru Međunarodne noći posmatranja Meseca planirano je posmatranje Meseca i planete Saturn.

„Ljudi su oduvek bili svesni velikog značaja Meseca, što je utkano u kulturno, religijsko, istorijsko, saznajno nasleđe verovatno svih naroda na planeti. U laičkoj javnosti uglavnom ne postoji svest da njegovo postojanje ima mnogo dublji i značajniji uticaj na našu planetu, pa samim tim, i na njenu biosferu. Upravo zbog toga je pitanje u naslovu ovog predavanja suvislo”, navode iz Astronomskog društva „Alfa”.

Šta je ono u vezi sa Mesecom što može da ugrozi opstanak života na Zemlji ili da bitno promeni njegove forme, do čega bi doveo eksplozivni nestanak Meseca koji bi nastao sudarom sa nekom lutajućom planetom i koja je verovatnoća da se to desi – neka su od pitanja o kojima će takođe biti reči na PMF-u.

Ovaj događaj se održava u sklopu obeležavanja Međunarodne noći posmatranja meseca, koji se ove godine u svetu obeležava 14. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde