Naslovna Kultura Teatar na raskršću: „Ćelava pevačica“ najbolja predstava, a Bane Vidaković i Olga...

Teatar na raskršću: „Ćelava pevačica“ najbolja predstava, a Bane Vidaković i Olga Odanović najbolji glumci

0
Ćelava pevačica
Predstava Ćelava pevačica foto: Narodno pozorište Niš 5

Peti pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“, čiji je domaćin bilo Narodno pozorište u Nišu, okončan je sinoć svečanom dodelom nagrada. Takođe, izvedena je i predstava Borisava Stanković „Koštana“, Narodnog pozorišta Niš, u režiji Jane Maričić, koja je odigrana u čast nagrađenih.

Teatar na raskršću
Teatar na raskršću foto: Narodno pozorište Niš

Za najbolju predstavu izabrana je „Ćelava pevačica“ Ežena Joneska, u režiji Jagoša Markovića, iz produkcije Centra za kulturu Tivat.

„Majstorski transponovana u Boku, kako jezički, tako i vizuelno i mentalitetski, režija Jagoša Markovića nas još jednom, nažalost poslednji put, dovodi do suza i smeha na način koji malo kome može poći za rukom. Kolektivna igra glumaca koji posvećeno i partnerski donose Joneskov komad, svoju fantastičnu energiju i glumačko umeće nesebično i bez zadrške daruju publici stvarajući jedinstveno i katarzično pozorišno iskustvo“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Stručni žiri, koji čine Irena Šarović, prof. dr Nenad Novaković, Dora Ružđak Podolski, dr Milica Bajić Đurov i Dušan Kovačević, dodelio je specijalnu nagradu glumici Sandri Bugarski za posvećen glumački izraz.

Bane Vidaković
Bane Vidaković foto: Narodno pozprište Niš

Bane Vidaković je proglašen za najboljeg glumca, dok je Olga Odanović osvojila nagradu za najbolju glumicu zbog njenog izuzetnog nastupa u predstavi „Ćelava pevačica“. Nagrade za najbolje mlade glumce dodeljene su Martinu Dimitrovu i Nataši Stanišić.

Pored toga, nagrada za scenski pokret pripala je Lari Ekar Grlj, za njen pažljivo kreiran scenski pokret u predstavi „Antigona“, dok je originalna scenska muzika Mitje Vrhovnika Smrekara prepoznata kao izuzetan doprinos atmosferi i dramaturgiji predstave. Marija Marković Milojev osvojila je nagradu za kostimografiju predstave „Ćelava pevačica“, a Nikola Toromanov za scenografiju predstave „Elementarne čestice“.

Žiri Okruglog stola kritike, u kojem su učestvovali Olivera Milošević, prof. dr Milivoje Milivoje Mlađenović, dr Saša Ognenovski, Nataša Gvozdenović, Jelena Popović i dr Dejan Petković, jednoglasno je dodelio nagradu Centru za kulturu iz Tivta za predstavu „Ćelava pevačica“.

Novinarski žiri, u sastavu Slađane Ostojić, Predraga Šarčevića i Borke Golubović Trebješanin, takođe je prepoznao „Ćelavu pevačicu“ kao najbolju predstavu festivala zbog njenog izuzetnog sklada svih umetničkih segmenata.

Teatar na raskršću
Teatar na raskršću foto: Narodno potorište Niš

Festival je otvoren 2. septembra, a tokom sedam dana trajanja, predstavilo se šest predstava u takmičarskom delu. Nastupila sa pozorišta iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

#Kultura

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde