Naslovna Društvo Pridružite se šetnji do Čegra ili Vinika na Dan pešačenja

Pridružite se šetnji do Čegra ili Vinika na Dan pešačenja

0
Šetnja do Čegra
Šetnja do Čegra foto: PK Železničar

„Dani pešačenja u Srbiji“ je republička manifestacija pešačenja i održaće se u subotu 21. septembra u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu, ali i u Nišu. Tim povodom Planinarski klub „Železničar“ iz Niša tog dana organizovao je akciju pešačenja za Nišlije do Čegra, a oni iskusniji nastaviće pešačenje do Vinika.

„Akcija je namenjena građanima svih uzrasta i generacija, školama, omladinskim i sportskim organizacijama, ljubiteljima prirode i svima onima koji su zainteresovani za aktivnosti koje vode zdravom životu u prirodi“, navode iz Planinarskog kluba „Železničar“.

Početak šetnje biće na keju na Nišavi, na platou ispred hotela „My place“ i kod bedema na Nišavi kod tržnog centra „Dis“ na Bulevaru Medijana, u zavisnosti koju stazu izaberu pešaci.

Učesnici akcije mogu se odlučiti za dve staze, u zavisnosti od spremnosti. Kraća staza je dužine sedam kilometara, dok je duža staza od 18 kilometara namenjena fizički spremnijim osobama. A oni najmlađi ili oni sa slabijom kondicijom mogu se odlučiti za najkraću varijantu, prepešačiće samo kilometar i vratiti se istom stazom.

Kraća staza ide kejom Nišave od platoa ispred hotela „My place“ do crkve u Donjoj Vrežini, a zatim stazom duž Bresničkog potoka ili tzv. Matejevačke reke do spomenika na Čegru. Početak ove pešačke akcije je u 8.45 časova na bedemu na Nišavi kod tržnog centra „Dis“ na Bulevaru Medijana. Pešaci se mogu vratiti i prigradskim autobusom ili taksijem.

Na Čegru će gospodin Selomir Marković, koji se već više decenija brine o ovom spomeniku, pripovedati o ovom istorijskom događaju, a ljubitelji životinja mogu posetiti „Zoo planet“ i razgledati oko 120 životinja različitih vrsta.

Okupljanje za težu stazu je od 7.20 na keju na Nišavi na platou ispred hotela „My place“, a u 8.45 pridružiće se ekipi koja je izabrala kraću stazu. Nakon obilaska spomenika na Čegru i druženja, u 14 sati sledi nastavak pešačenja na Vinik i panoramsko razgledanje grada.

Nakon 18 kilometara pešačenja, u 16 sati sledi polazak za Niš. Uspon na ovoj težoj stazi je 290 metara.

Organizatori napominju da je potrebno da se obuje obuća zgodna za hodanje, sendviči, neki slatkiš, voda najmanje jedan litar, lagana jakna u slučaju kiše i sl.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde