Naslovna Društvo Počeli Etno susreti u Niškoj Banji: Štandovi puni rukotvorina i hrane, stari...

Počeli Etno susreti u Niškoj Banji: Štandovi puni rukotvorina i hrane, stari zanati, takmičenje u folkloru, pletenju…

0
Etno susreti u Niškoj Banji
Etno susreti u Niškoj Banji foto: GP018

Udruženje „Kruna“ iz Niške Banje tradicionalno organizuje „Etno susrete“ po 16. put u Niškoj Banji“. Od 6. do 9. septembra na glavnom šetalištu i platou kod fontane naći će se ručni radovi, stari zanati, nacionalna kuhinja, biljni i lekoviti proizvodi, med i pčelinji proizvodi, i još mnogo toga.

Kulturno umetnički program činiće i 9. „Folkrorijada – igrom do uspeha“, kratki komad „Kruna Teatra“ i „Ludi Banjski ples“. Biće organizovano i takmičenje u pletenju, vezanju i predenju, kao i takmičenje u akapela pevanju „Slatka mašta“.

Danijela Petković
Danijela Petković foto: GP018

„To je nešto predivno, kao moba na selu, sedi se u krug, plete se i veze na licu mesta, stručni žiri ima težak zadatak, ali pobednice odnesu neke lepe nagrade. Pevači budu nagrađeni, svi pevamo i sve se družimo. Pravo poselo. Takmičenje u ovim disciplinama mislim da nigde nema“, kaže Danijela Petković, predsednica Udruženja žena „Kruna“.

Etno susreti u Niškoj Banji
Etno susreti u Niškoj Banji foto: GP018

Po rečima organizatora na glavnom šetalištu u Niškoj Banji postavljeno je preko 120 štandova, na kojima su udruženja i samostalni izlagači predstavili svoje rukotvorine.

„Manifestacija je napravljena da se što bolje upakuje ta turistička ponuda Niške Banje i Niša. Ubedljivo je najveći etno sajam u regionu, i po broju izlagača i posetilaca. Gosti su zadovoljni, dođu, pitaju nas, prave nove kontakte, mogu da poruče neke proizvode, pletene čarape, narodnu nošnju… To je cilj, da se razmenjuju iskustva, motivi, da se prave nova poznanstva, jer i mi idemo na sličnim sajmovima“, dodala je Danijela Petković.

Izlagači dolaze iz cele Srbije, puno je njih iz Vojvodine, pa i predstavnika rumunske nacionalne manjine, a došli su i gosti iz Severne Makedonije.

Zoran Mišić iz Svrljiga kaže da dolazi ovde svake godine, a posetiocima nudi ručno pravljene suvenire.

Zoran Mišić
Zoran Mišić foto: GP018

„Izlazim na manifestacije, lepo prolazim. Imam robu za sve uzraste, za decu, za starije, za mlađe, tako da dobro prolazim. Ovaj moj hobi me smiruje i opušta i volim da radim to. Radim sve ručno nožem, nisu svi proizvodi isti, svaki je unikat“, kaže Zoran.

Štand Čedomira Tasića
Štand Čedomira Tasića foto: GP018

Kako kaže 91-godišnji Čedomir iz naselja Nikola Tesla, njegovim zanatom, kožuharstvom, gotovo da se više niko ne bavi.

Čedomir Tasić
Čedomir Tasić foto: GP018

„Išao sam po vašarima od Višegrada do Dimitrovgrada, nema više niko da ti kožu uštavi. Ranije je bilo po najmanje dva kožuhara, koji štave kožu i šiju. Počeo sam da šijem od osnovne škole. Više puta sam rekao, ako neko želi da se bavi ovim da mi se javi. Mene ovo podmlađuje“, kaže Čedomir Tasić.

Etno sajam će biti zatvoren u nedelju u 19 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde