Naslovna Društvo Danas se obeležava Svetski dan fizioterapeuta: FOKUS NA LEČENJE BOLA U DONJEM...

Danas se obeležava Svetski dan fizioterapeuta: FOKUS NA LEČENJE BOLA U DONJEM DELU LEĐA

0
Svetski dan fizioterapeuta
Svetski dan fizioterapeuta foto: GP018

Institut „Niška Banja” tradicionalno obeležava Svetski dan fizioterapeuta 6. septembra 2024. godine, organizovanjem aktivnosti na terasi IV sprata stacionara „Radon” sa početkom u 10h. Ova globalna manifestacija, koja se svake godine slavi 8. septembra, ima za cilj da podigne svest o značaju fizioterapije i njenoj ulozi u očuvanju zdravlja.


Tema ovogodišnjeg dana fizioterapeuta je bol u donjem delu leđa, jedan od vodećih uzroka invaliditeta u svetu. Prema podacima, preko 619 miliona ljudi širom sveta pati od ovog problema, što predstavlja značajan porast od 60% u poređenju sa 1990. godinom. Institut je naglasio da se do 2050. godine očekuje da broj obolelih poraste na čak 843 miliona.

Institut Niška Banja
Institut Niška Banja

„Bol u donjem delu leđa pogađa 1 od 13 osoba, a među glavnim faktorima rizika su gojaznost, pušenje i nepravilno prilagođeni uslovi na radnom mestu. Ovaj bol je u 90% slučajeva nespecifičan i uspešno se leči fizikalnom terapijom”, navodi se u saopštenju Instituta „Niška Banja.”

Fizioterapeuti imaju ključnu ulogu u lečenju ovog problema kroz individualno prilagođene vežbe koje ne samo da ublažavaju bol, već i sprečavaju njegov povratak.

„Vežbe moraju biti ciljane i dozirane, uz detaljan plan lečenja za svakog pacijenta ponaosob”, dodaje se u saopštenju.

Svetski dan fizioterapeuta ima značajnu ulogu u jačanju jedinstva i solidarnosti fizioterapeuta širom sveta. Institut „Niška Banja” pridružuje se ovoj inicijativi kako bi se podigla svest o važnosti fizioterapeutske struke i njenom uticaju na kvalitet života ljudi. Fizioterapeuti pomažu pacijentima u rehabilitaciji nakon neuroloških, reumatskih, kardioloških i respiratornih problema, kao i drugih stanja koja utiču na pokretljivost i zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde