Naslovna Kultura U susret Likovnoj koloniji „Sićevo 2024“: Večeras izložba „100 do 1000 dela...

U susret Likovnoj koloniji „Sićevo 2024“: Večeras izložba „100 do 1000 dela iz fonda Likovne kolonije Sićevo“

0
U ateljeu Sićevacke kolonije
U ateljeu Sićevacke kolonije foto: V.P.

Večeras 29. avgusta od 20 sati u Oficirskom domu biće otvorena izložba „100 od 1000 dela iz fonda Likovne kolonije Sićevo“, povodom 60 godina trajanja Kolonije. Galerija savremene likovne umetnosti Niš sa zadovoljstvom vas poziva da posetite izložbu, koja predstavlja uvod u svečano otvaranje Likovne kolonije „Sićevo 2024“, koje će se održati u ponedeljak, 2. septembra, u 19 sati, u zgradi Likovne kolonije u selu Sićevo.

Izložba je koncipirana hronološki, prateći razvoj Kolonije i njene osnovne karakteristike, kao što su jugoslovenski i međunarodni karakter te otvorenost za umetnike različitih stilova i vokacija. Biće realizovana u dve postavke: prva obuhvata radove nastale do 1994. godine, dok će druga, koja traje od 19. septembra do 10. oktobra, prikazivati dela iz poslednjih trideset godina. Autor izložbe je Milica Todorović, muzejski savetnik.

Likovna kolonija Sićevo, osnovana 1905. godine na inicijativu Nadežde Petrović, a obnovljena 1964. godine, postala je respektabilna umetnička manifestacija. Od jugoslovenskog karaktera na početku, od 1982. godine postala je međunarodna, a do sada je u njoj učestvovalo 545 umetnika, uključujući 110 iz inostranstva. Fond Kolonije obuhvata 1000 dela, od kojih se 88 čuva u Narodnom muzeju u Nišu, a 912 u Galeriji savremene likovne umetnosti.

Izložba prikazuje umetnička dela širokog generacijskog raspona, od Ivana Tabakovića i Mihaila Petrova, do savremenih umetnika, pružajući uvid u različite stilove i tematske preokupacije umetnika koji su učestvovali u Koloniji. Iako pokriva samo jedan deo bogatog fonda, izložba adekvatno osvetljava značaj ove zbirke i njenu vrednost za savremenu umetnost.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde