Naslovna Kultura Paulina Manov ostavila najjači utisak na publiku pete večeri. „Niška publika je...

Paulina Manov ostavila najjači utisak na publiku pete večeri. „Niška publika je zaista specifična

0
Paulina Milanov
Paulina Milanov foto: GP018

Film „Ruski konzul” reditelja Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, koji govori o srpsko-albanskim odnosima na Kosovu i Metohiji 70-ih godina 20. veka, sinoć je prikazan na Letnjoj pozornici u okviru „Filmskih susreta“.

59. Filmski susreti film Ruski konzul
59. Filmski susreti film Ruski konzul foto: GP018

Glumačku ekipu predvodi neponovljivi Žarko Laušević, a najveći utisak u večeri kad je prikazan i film „Živi i zdravi“, ostavila je Paulina Manov, koja u filmu „Ruski konzul“ igra Milicu, partnerku Lauševićevog Ljube Božovića.

Paulina Manov
Paulina Manov foto:
GP018

„Niška publika je zaista specifična, neko ko nas očekuje uvek sa velikom ljubavlju, sa velikom pažnjom. I ako pada kiša, publika ostaje tu. Ostaje da nas podrži da nam kaže da nas voli. Mogu da kažem da je to jedna publika koju mi kao glumci izuzetno poštujemo i volimo“, rekla je Paulina Manov nakon projekcije.

Svetozar Cvetković, igra doktora Murićija, direktora bolnice u Prizrenu, a za ulogu se spremao uz pomoć kolega Albanaca.

Svetozar Cvetković
Svetozar Cvetković foto: GP018

„Gluma na drugom jeziku mi je bila dodatna provokacija da se bavim tim. Dosta sam i sam radio u Prištini, pa sam imao dovoljno ljudi koji su mogli da mi pomognu oko jezika, da nekako prođem, jer to nije baš jednostavno. Jako mi je bilo zanimljivo i provokativno da se bavim tim. Upravo zato što smo prijatelji s rediteljem Lekićem, prilično je zazirao kako će to sve skupa da izgleda. Ne zbog toga da li je mislio da li ću uspeti, nego je imao znak pitanja kako će publika da me tretira kao Albanca, dok svi ostali koji su igrali Albance u filmu su bili pripadnici tog naroda“, naveo je glumac Svetozar Cvetković.

Film počinje posvetom pokojnom Žarku Laušević, a u filmu upečatljivu epizodu pravoslavnog sveštenika, koji služi zatvorsku kaznu, igrao je još jedan veliki, nedavno preminuli makedonski glumac Meto Jovanovski, koji je nagrađivan na „Filmskim susretima“.

„Kako vreme prolazi, ne možete da kažete da nemate osećaj da se sve to dešavalo i da nemate osećaj koliko je Žarko energije i snage uložio u ovaj film i koliko se potrošio. Bilo mu je stalo da izađe s ovim na kraj, u uslovima u kojima se neki ne bi usudio da izađe, ne na ulicu, a pogotovo pred kamere. On je sve to radio maksimalno, kao što je uvek radio, bez obzira na terapije, kroz koje je prolazio jednom nedeljno“, dodao je Cvetković.

Lokalni moćnik Halit Beriša, koga igra Visar Viška, surovim pritiscima iseljava Srbe sa Kosova.

Visar Viška
Visar Viška foto: GP018

„Kad sam pročitao scenario i roman bio sam pozitivno oduševljen. Odmah sam rekao da je odlično i možemo odmah da pričamo sa producentom. Moj lik je kao i svi današnji moćnici, isto kao što se danas dešava u Makedoniji, još i strašnije nego u vremenu komunizma. On kupuje kuće, trpa bogatstvo, ali on isto ima i sa Albancima problem, on je zao čovek, zlo ne bira nacije“, rekao je makedonski glumac, koji je rekao da u početku nije ni znao da je Žarko bio bolestan tokom snimanja, jer je uvek imao neverovatnu energiju i pozitivnost.

Nada Macanković igra Vidu, supruga dr Murićija, za koju ona kaže da je na neki način bila heroj, među svim tim ljudima, koji su bili vođeni interesom.

Nada Macanković
Nada Macanković foto: GP018

„Vida je jedan, ne mogu baš da kažem, herojski lik, ali je bila čista, jer je ona stvarno verovala u tu ideologiju, po cenu svega. To joj je jedino i ostalo. Tako sam ja doživela taj lik, ali ja sam nju igrala kao ženu koja je odbacila porodicu zato što se udala za Albanca i ona je u toj ideju komunizma videla nešto za šta se vredi boriti, ginuti. I ona se jednostavno predala toj ideji i u tom smislu ona je bila čista, ona nije uzela pare od njega, nije radila zarad ličnih interesa“, izjavila je glumica.

Tamara Aleksić imala je bojazan gradeći svoj lik, s obzirom na to da je glumila na jeziku koji zapravo ne govori.

„Stresno sam gradila lik. Koliko god da je jedna minijatura, bilo je žao što je bilo malo snimajućih dana, jer je toliko divna i velika ekipa, i zato što je toliko divna priča. Uvek je malo nezahvalno naći meru nekog ko je toliko u patnji. To oplakivanje, posebno na nekom jeziku koji ne govoriš, kao što ja ne govorim ruski, e to je bio taj stresni faktor“, pojasnila je glumca Tamara Aleksić.

Makedonski glumac albanskog porekla Visar Viška, žali što nije snimio ovacije niške publike, jer je to bilo, kako on kaže, najbolja publika.

Visar Viška
Visar Viška foto: GP018

„Mislim da je ovo najbolja publika, na Festu je dobro, ali kad sam video koliko ima ljudi, mladih, starih, neki stoje, i niko nije otišao do kraja. Takav aplauz… Zažalio sam što nisam upalio kameru, svi imamo snimke kako se poklanjamo, a niko ne vidi kako je to sa naše perspektive, kako je to dobro da vidiš, kao u teatru. Oseća se ta energija, ozarena lica, svi srećni… Ja to nikad nisam doživeo ovakvu publiku“, zaključio je glumac.

Pored pomenutih glumaca u filmu igra i Nebojša Dugalić, kome je pripala i glavna uloga, zatim Danica Radulović, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Slaviša Čurović, Enver Petrovci i drugi.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde