Naslovna Društvo Veliki planovi za jubilarne 60. „Filmske susrete“. Veći spektakl, film o istorijatu...

Veliki planovi za jubilarne 60. „Filmske susrete“. Veći spektakl, film o istorijatu Festivala, monografija…

0
Prijem kod predsednika skupštine grada Niša
Prijem kod predsednika skupštine grada Niša foto: GP018

Tokom trajanja 59. izdanja „Filmskih susreta“ u niškoj Skupštini održan je sastanak predsednika Skupštine sa organizatorima Festivala o njegovoj budućnost. Takođe, održan je i prijem za ekipu filmu „Heroji Halijarda“, koji je sinoć prikazan na Letnjoj pozornici.

Rastko Janković i prof dr. Igor Novaković
Rastko Janković i prof dr. Igor Novaković foto: GP018

„Mislim da ćemo imati punu podršku. Naravno, tražićemo podršku i ostalih, da ne bude da samo Grad Niš radi, i mi sa ove strane na republičkom nivou. Mislim da će i u Ministarstvu kulture i u ostalim, privrede ili finansije, pomoći da se to obeleži i da se osmisli i da počnemo da radimo na tome već od oktobra, a da bude velelepno, svedeno. Mislim da bi bilo lepo da se snimi film o svih 60 godina. Mislim da treba da odamo omaž svim ljudima koji su osnovali Festival, Udruženje i nagradu „Slavica“, koja se zvala, a sada ima ime „Pavle Vuisić“. Treba sve te dobitnike povezati, podsetiti onih koji su među nama i koji nisu. Ovi koji jesu da budu. I da pozovemo ljude iz regiona, i da pokažemo da i mi možemo tako“, naveo je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, koje je jedno od organizatora.

prof dr. Igor Novaković, predsednik Skupštine grada Niša najavio je da se za narednu godinu priprema veliki spektakl.

„Sledeće godine su nam jubilarni 60. „Filmski susreti“, pa smo razgovarali o budžetu za narednu godinu. Pripremamo jedan veliki spektakl zajedno sa Udruženjem filmskih glumaca Srbije“, poručio je Novaković.

Radoš Bajić, koje je u Niš došao kao reditelj filma „Heroji Halijarda“ podržava inicijativu da se snimi dokumentarac o šest decenija Festivala i da se napravi monografija.

Radoš Bajić i prof dr. Igor Novaković
Radoš Bajić i prof dr. Igor Novaković foto: GP018

„Niški festival je institucija. On je zbilja naživeo vreme i ostavio dubok trag u kulturi i društvenoj baštini, ne samo u Nišu, već u celoj Srbiji. U susret. 60. festivalu, zagovornik sam te ideje, i tu sam na raspolaganju da pomognem, ako ljudi smatraju da treba. Festival bi morao da preraste u nacionalni festival srpskog filma, kakvog u Srbiji nema, pritom da ostane festival glumačkih ostvarenja, ali da bude i globalno festival filmske umetnosti i kinematografije“, izjavio je Radoš Bajić.

Radovan Vujović, jedan od članova glumačke ekipe filma „Heroji Halijarda“ uveren je da Festival od naredne godine čekaju još lepše stvari.

„Po prvi put sam na „Filmske susrete“ došao kao student 2002. godine. Tad su i studenti dolazili sa svojim filmovima. To je za nas od prvog trenutka bila fenomenalna avantura, jedna prilika da se pogledaju dobri filmovi, da se družimo sa publikom sa kolegama. Jedna svečanost koja u Srbiji ne postoji. Nemamo veći festival, bilo filmski ili za glumce, nije važno. Ceo grad ima neku posebnu atmosferu, naravno, niško gostoprimstvo, hrana, piće, kafane… Sve je to nešto što glumci jako vole“, rekao je glumac.

Rastko Janković je za kraj rekao da svake godine dolazi puno glumaca, a i publike. Publiku jedino može da spreči jako nevreme, kaže Janković i dodaje da čak ni obična publika ne može da otera vernu nišku publiku.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde