Naslovna Kultura Premijerno pred niškom publikom – „78 dana“, film o potisnutim sećanjima iz...

Premijerno pred niškom publikom – „78 dana“, film o potisnutim sećanjima iz 1999. godine

0
Ekipa filma 78. dana
Ekipa filma 78. dana foto: GP018

Bioskopska premijera domaćeg filma „78 dana“ rediteljke Emilije Gašić zakazana je za 29. avgust, a niška publika na „Filmskim susretima“ imala je čast da sinoć pogleda film na Letnjoj pozornici.

„78 dana“, ostvarenje čija nas radnja smešta u period bombardovanja 1999. godine, imao je uspešan festivalski život i u drugim zemljama. Film prati odrastanje sestara kroz njihove snimke sa kućne kamere. One snimaju kako dani prolaze, kako se njihovi životi menjaju kada jedan dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda u njihovo mesto i usele se u komšijsku kuću. Nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja počinju da zamenjuju strah od bombi.

Rediteljka je inspiraciju crpela iz svog života, kad je pronašla stare snimke iz tog perioda, koje je potisnula.

„Tada sam našla nešto što prvi put vidim jasno na snimcima, a ne sećam se toga, potisnula sam. Onda sam spojila te ideje da želim da napravim film koji je kao kaseta, koju nalazite 25 godina kasnije i onda oživljavate ta sećanja, koje ste potisnuli, i zaboravili. To je neka vremenska kapsula moje generacije, koje ovi glumci igraju“, rekla je rediteljka i scenaristkinja Emilija Gašić.

Glumačke ekipu čine uglavnom mladi glumci, koji pohađaju školu glume, i koji nisu imali iskustvo na filmu.

„Velika mi je čast što sam ovde. Jako jedno lepo i divno iskustvo, koje ću zauvek pamtiti i čuvati, jer mislim da niko to ne može da zaboravi. Tako emotivni i lepi trenuci u filmu, a i ovako. Neke scene su uspevali iz prvog puta, ali neke smo i vraćali. Naravno da mi je bilo zabavno“, rekla je Viktorija Vasiljević.

Njena mlada koleginica Maša Ćirović je bila najmlađa članica ekipe, i ona kaže da su joj zbog toga svi posvećivali pažnju.

„Najlepše iskustvo, koje sam mogla da doživim. Na setu smo bili kao jedna velika porodica, bila je to kao jedna velika igra, kojoj je nažalost morao doći kraj. Pošto sam tamo bila najmlađa, svi su mi posvećivali više pažnje“, izjavila je Maša.

Milica Gicić kaže da nema sestre, ali nakon ovog filma ima ih dve. Dodaje da su filmu doprineli pravi odnosi između njih i da je bilo zabavno na snimanju.

„Našli smo tu neku notu, gde sam podjednako bila i sa mlađom i sa starijom sestrom, gde sam imala priliku da o različitim temama pričam sa obe. Baš mi je drago što sad delujemo kao jedna porodica. Upravo na snimanju smo se sve tri toliko spojile i ušle pod kožu jedna drugoj“, nadovezala se na priču o dobrim odnosima Tamara Gajović.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde