Naslovna Kultura Filmski susreti počinju večeras. Glumci će na motorima ući na Letnju pozornicu

Filmski susreti počinju večeras. Glumci će na motorima ući na Letnju pozornicu

0
Filmski susreti 2024
Filmski susreti 2024 foto: GP018

U susret jubilarnom 60. izdanju Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“, umetnički direktor Andrija Milošević najavio je atraktivni početak 59. izdanja. On je otkrio da će glumci od Gradske kuće do Tvrđave doći na motorima.

Andrija Milošević
Andrija Milošević foto: GP018

„Ne bih nešto preterano otkrivao. Imaćemo neke segmente koji će biti zaista zanimljivi. Imamo i neke naše kolege koje će učestvovati, koje do sada nisu učestvovale na ovakvim manifestacijama, niti su bili ovde. Imamo i goste, Niški simfonijski orkestar će svirati numere poznate iz klasika filmske umetnosti, a sve je to povezano u jednu celinu. Oko 30 motora će odvesti glumce u Tvrđavu ove godine biće to vrlo atraktivno, ići će od centra grada do Tvrđave. Na neki način smo hteli da i sam taj ulazak u Tvrđavu bude atraktivan“, naveo je Andrija Milošević.

Nagrade Pavle Vuisić
Nagrade Pavle Vuisić foto: GP018

Ove godine će biti prikazan i segment „In memoriam“, posvećen glumcima koji su nas napustili u godini za nama. On će biti prikazan posle projekcije filma „Heroji Halijarda“ 27. avgusta. Novina je da će biti uručena nagrada i reditelju, koji je najbolje radio sa glumcima, a od 1992. godine, po prvi put se dodeljuju dve nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo. Regularna nagrada biće uručena Svetozaru Cvetkoviću, a posthumno se nagrada dodeljuje Žarku Lauševiću.

Rastko Janković
Rastko Janković foto: GP018

„Predsedništvo udruženja se apsolutno saglasilo, tako da će to biti specifično, ali nije prvi put. Ranije su dobili Dušan Janićijević i posthumno Jovan Janićijević Burduš 1992. godine. To je naše pravo i naša odluka, i svi su se složili“, podsetio je Rastko Janković, predsednik Udruženje filmskih glumaca Srbije

Direktor Festivala Srđan Savić kaže da je prodato više od 1.000 karata, koje su sada bile dostupnije „običnim“ posetiocima, nego što je to bilo ranije.

Srđan Savić
Srđan Savić foto: GP018

„Svake godine je velika jagma za kartama, što pokazuje da ovaj festival živi i da je koncept, koji je uspostavljen svojevremeno kad je nastajao 1966. godine, zapravo pokazao vrlo visok stepen vitalnosti, jer je u nekim teškim kinematografskim godinama, uspeo da prebrodi sve teškoće. Sada imamo situaciju da se godišnje snimi između 20 i 30 filmova u Srbiji, što samostalnih što koprodukcije sa drugim zemljama“, poručio je Savić.

On je pojasnio da je na konkurs pristiglo 18 filmova, a njih 12 je izabrano na osnovu kvaliteta glumačkih ekipa i količine prepoznatljivih glumaca, koji bi se poklonili niškoj publici na Letnjoj pozornici.

Organizatori su pojasnili da više nemam nikakvih sukoba između udruženja, kao i da su svi filmovi birani samo na osnovu ovih kriterijuma.

Član selekcione komisije Festivala Dejan Dabić će takođe imati zadatak i da izabere srpskog kandidata za Oskara, koji se možda nalazi među filmovima, koji će biti prikazani na „Filmskih susretima“. On je jedan od sedam članova te komisije, za koju je bilo dosta zamerki u prethodnim danima.

Dejan Dabić
Dejan Dabić foto: GP018

„Obećavam da ćemo glasati po savesti, a da je bilo nekih problema ranijih godina, verovatno jeste. Sad je bila zamerka da nije bilo žena u komisiji, ja kad pravim žiri na „Martovskom festivalu“ u Beograd uvek ima i ženskih članova, prosto se vodi računa o tome. Zašto je ove godine bilo tako, ne znam. Ne bih komentarisao i priču o Lečiću. On jeste veliki glumac, ali druge stvari ne bih komentarisao“, zaključio je Dabić.

Prvo festivalsko veče otvaraju filmovi :

„Za danas toliko“

„Nedelja“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde