Naslovna Niš Rekonstrukcija toplane Krivi Vir u završnoj fazi: Niš spreman za grejnu sezonu

Rekonstrukcija toplane Krivi Vir u završnoj fazi: Niš spreman za grejnu sezonu

0
Rekonstrukcija toplane Krivi vir
Rekonstrukcija toplane Krivi vir foto: Gradska Toplana

Rekonstrukcija toplane Krivi Vir u Nišu bliži se kraju, a JKP “Gradska toplana” Niš spremno dočekuje početak grejne sezone. U okviru projekta izvršena je zamena ključnih elemenata postrojenja, čime će se poboljšati efikasnost i smanjiti emisija štetnih gasova. Direktor JKP “Gradska toplana” Niš, Predrag Milačić, izjavio je da su gotovo svi radovi privedeni kraju.

Predrag Milačić
Predrag Milačić foto: GP018

„Skoro sve je već završeno. Postavljeni su dva nova dimnjaka i utilizatori dimnih gasova na tri dimnjaka. Takođe, postavljeni su novi gorionici, ukupno šest gorionika na tri kotla, koji imaju smanjenu emisiju azotnih oksida“, naglasio je Milačić.

Prema njegovim rečima, utilizatori su uvedeni s ciljem povećanja efikasnosti rada kotlovskih postrojenja za 2 do 4 procenta.

„Gorionici su zamenjeni pre svega iz ekoloških razloga, jer su
postavljeni gorionici sa sniženim emisijama azotnih oksida, što je bio zahtev integrisane dozvole“, dodao je on.

Milačić je istakao da je toplana već ispunjavala postojeće standarde emisije azotnih oksida, ali je napomenuo da se ovi standardi iz godine u godinu pooštravaju.

„Sa novopostavljenim gorionicima sada smo dosta ispod standarda koji se trenutno primenjuju u Evropskoj uniji“, rekao je Milačić.

Radovi na rekonstrukciji se privode kraju, a direktor Milačić naglašava da su u toku poslednji pripremni koraci pre početka grejne sezone.

„Očekujemo da početak grejne sezone prođe bez problema. Iskoristili smo ovu letnju sezonu da kroz projekat KFA i sopstvenim snagama rekonstruišemo nekoliko deonica koje su prethodnih godina imale povećanu dinamiku havarija,“ kazao je.

JKP “Gradska toplana” Niš postiže izuzetno dobre rezultate u oblasti smanjenja toplotnih gubitaka.

„Imamo najbolji rezultat u Srbiji od svih 59 toplana, a naši gubici su manji od proseka Evropske unije“, zaključio je Milačić.

Očekuje se da svi radovi budu završeni do 1. oktobra, kada Nišlije mogu računati na stabilno i efikasno grejanje tokom zime.

#Servisne informacije 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde