Naslovna Društvo Niški kardiohirurzi završili obuku u Nemačkoj. Uskoro operacije srca bez hirurškog reza

Niški kardiohirurzi završili obuku u Nemačkoj. Uskoro operacije srca bez hirurškog reza

0
Niški kardiohirurzi
Niški kardiohirurzi foto. fb Dragana Milić

Klinika za kardiohirurgiju niškog Kliničkog centra nedavno je dobila vrednu donaciju od 300.000 evra za kupovinu opreme za minimalno invazivne procedure. Opremu je donirala jedna američka humanitarna hrišćanska organizacija, a kako bi niški lekari što bolje koristili dobijenu opremu, morali su prethodno da ovladaju tehnikom minimalne invazivne procedure u Nemačkoj.

Ekipa, koju su činili su mladi, ali prekaljeni kardiohirurzi dr Aleksandar Kamenov i dr Vladimir Stojiljković, anesteziolog dr Nenad Jovanović, perfuzer Radovan Dramićanin i instrumentarka Jelena Marinković, vratila se sa edukacije iz Nemačke, gde su u Bonu kod dr Bahtiarija ovladavali tehnikom minimalne invazivne procedure (operacije bez hirurškog reza).

„Nakon što nam pristigne i poslednji deo opreme koju smo dobili iz donacija, upravo za ove procedure, krenućemo sa redovnim radom za par meseci. Ponosan na ove mlade ljude, koji svojim radom i ambicijom pomeraju granice niškog zdravstva“, naveo je dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.

On je podsetio da na toj klinici već duže od godinu dana nema liste čekanja i dodao da je od početka godina urađeno više od 500 operacija, što je najviše u poslednjih 10 godina koliko postoji klinika.

Donacija podrazumeva obezbeđivanje video-endoskopskog stuba, jednog od najboljih na svetu (čuvene japanske kompanije „Olympus“ u 4K rezoluciji), kompletan set hirurških instrumenata neophodnih za najkomplikovanije procedure nemačkog proizvođača „Fehling“ i pneumatsku ruku proizvođača „Aesculap“.

Uskoro se očekuje isporuka i pneumatske ruke, čime će donacija biti kompletirana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde