Naslovna Društvo Ovo niko nikada nije uradio, oči cele nacije uprte u Marka i...

Ovo niko nikada nije uradio, oči cele nacije uprte u Marka i Bališu: Ugroziće svoj život da bi spasili živote dece obolele od raka

0
Marko Nikolić
Marko Nikolić foto: GP018

Marko Nikolić, humanitarac iz Vranja, započeće 1. septembra novu humanitarnu misiju s ciljem prikupljanja 100.000 evra za aparat neophodan hematoonkološkom odeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Plan ovog entuzijastičnog sportiste i filantropa je da pređe 2.500 kilometara vožnjom kajaka, bicikla i trčanjem, kako bi skrenuo pažnju javnosti i prikupio potrebna sredstva za lečenje dece obolele od raka.

Dečija klinika
Dečija klinika foto:; GP018

„1. septembra pokrećemo veliku humanitarnu misiju za decu obolelu od raka. Plan je da pređemo 2.500 kilometara, kako bismo sakupili novac za lečenje naših malih heroja, tačnije za aparat koji će im mnogo pomoći u lečenju i taj aparat košta oko 100.000 evra“, rekao je Nikolić.

Plan je da Nikolić vesla kajak 200 kilometara, vozi bicikl 1.600 kilometara i trči 700 kilometara kroz Crnu Goru i Srbiju.

„Prvo ćemo veslati kajak 200 kilometara, zatim voziti bicikl 1.600
kilometara i na kraju trčati 700 kilometara. Imaću podršku, sa mnom će krenuti Balša Zajić, Branislav i Miroslav. Miroslav je vozač, Branislav će biti naš fizioterapeut, a Balša Zajić je sa mnom da vesla, trči i vozi bicikl“, dodao je Nikolić.

Oni će se boriti za male heroje

NURDOR
NURDOR 2023.

Najrizičniji deo puta biće veslanje kajakom od Ulcinja do Tivta, gde će Nikolić i njegov tim biti potpuno sami na vodi.

„Ulazimo u veliki rizik jer nećemo imati pratnju tokom veslanja. Bićemo sami na vodi 200 kilometara, veslaćemo svakog dana između 40 i 50 kilometara dnevno. Nosićemo hranu i vodu u kajaku, bićemo izloženi jakom suncu i svim vremenskim uslovima“, objasnio je Nikolić.

Nikolić apeluje na javnost i sve dobre ljude da se pridruže ovoj humanitarnoj misiji.

“Ovo će biti veoma težak poduhvat, niko ovo do sada nije uradio u Evropi, a mogu da kažem i u svetu. Preći toliku kilometražu za 35 dana je stvarno nemoguća misija, ali mi ćemo probati da to uradimo. Zašto sve ovo radimo? Radimo da bismo skrenuli pažnju, da bismo animirali javnost, da bismo apelovali na javne ličnosti, političare, na ceo Balkan da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj borbi. I ja mislim da jedino zajedno, ujedinjeni, možemo da spasimo naše male heroje, našu decu.”

Marko je poznat po svojim prethodnim humanitarnim poduhvatima, kao što su trčanje od Niša do Atine, osvajanje Kilimandžara i trčanje kroz Maroko, čime je već prikupio značajna sredstva za lečenje dece. Njegova nova misija, koja počinje 1. septembra, predstavlja vrhunac njegovih napora u humanitarnom radu.

„Ulazimo u životni rizik, rizikovaćemo svoje živote jer jednostavno volim avanturu, volim adrenalin i želim da probijam granice mogućeg. Ovim putem pozivam sve dobre ljude, javne ličnosti da nam se pridruže u ovoj borbi. Svaki doprinos mnogo znači, ne nama, nego našoj bolesnoj deci za koju se borimo“, zaključio je Marko Nikolić.

Za sve zainteresovane koji žele da prate ovu nevjerovatnu misiju, Marko Nikolić i njegov tim će svakodnevno objavljivati ažuriranja na društvenim mrežama.

„Želimo da ljudi budu deo ovog putovanja, da vide sve prepreke i uspone koje prolazimo. Pratićemo ceo put uživo na društvenim mrežama, gde će svi moći da nas podrže i motivišu. Svaki komentar, lajk i deljenje mnogo znači“, rekao je Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde