Naslovna Društvo Posle 20 godina Nišlija priznao jezive zločine. Ženama zabijali eksere pod nokte,...

Posle 20 godina Nišlija priznao jezive zločine. Ženama zabijali eksere pod nokte, sekli prste, jednu sahranili u koferu

0
Viši sudu
Viši sudu foto: GP018

A. M. (47) iz Niša osuđen je u Višem sudu u Nišu na deset i po godina zatvora jer je 2002. godine sa još dvojicom saučesnika u Francuskoj oteo tri žene koje su primoravali na prostituciju, a od kojih je jedna preminula zbog svireposti.

Presuda je doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koji je optuženi sklopio sa sudom. U Višem sudu u Nišu je potvrđeno da je presuda pravosnažna.

„Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Nišu od 21. juna 2024. godine, prihvaćen je sporazum o priznanju krivičnog dela, zaključen između tužilaštva i okrivljenog sa braniocem i okrivljeni A.M. oglašen je krivim zbog dva krivična dela otmica u saizvršilaštvu i jednog krivičnog dela otmica u saizvršilaštvu i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest meseci, koju je dužan da izdrži po pravnosnažnosti presude, u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, počev od 24. maja 2022. godine pa nadalje“, potvrdila je za portparol Višeg suda u Nišu Emilija Stošić.

Suđenje u Nišu započeto je posle više od 20 godina, na osnovu sudskih i policijskih spisa koje su dostavili francuski pravosudni organi. Kako je ranije pisano, A. M. je uhapšen i optužen da je u saizvršilaštvu sa B. N, koji je pravosnažno osuđen u Francuskoj na 30 godina zatvora, i Z. R, koji je u međuvremenu preminuo, počinio dva krivična dela otmice i jednu otmicu sa smrtnim ishodom. On se u istrazi branio ćutanjem, a istu odbranu nastavio je da primenjuje i pred sudom u Nišu.

Mučili žene da bi se bavile prostitucijom

Kako se navodi u optužnici, članovi ove grupe, pribegavali su zlostavljanju žena veoma nasilnim metodama poput sečenja dela prsta, zakucavanjem eksera ispod noktiju i prebijanjem pesnicama i lopatom, ne bi li ih primoravali na prostituciju ili da bi od njih dobili informacije o tome šta su rekle policiji.

Prema optužnici, Ukrajinku O. S. (25) oni su kupili za 5.000 evra od nepoznatih osoba i držali je oko tri meseca u hotelu u centru Pariza, a potom i u drugom stanu, postupajući prema njoj svirepo.

Sada pokojni Z. R. po nalogu okrivljenog A. M. sekirom joj je odsekao deo malog prsta na ruci, a sve u nameri da je natera da počne da se prostituiše u mreži koju su B. N. i on organizovali. Nakon tri meseca oštećenu su prebacili u Tuluz, stoji u optužnici.

Zakucavali eksere pod nokte

A. M. je optužen da je od sredine aprila do 2. avgusta 2002. godine sa B. N. Francuskinju M. K. (27) odveo iz Tuluza i zadržao u različitim hotelima u Parizu, postupajući prema njoj na svirep način, sa namerom da je prinudi da im kaže kakve su izjave ona i treća oštećena žena V.R. dale policiji u Tuluzu februara i aprila 2002. godine gde su

saslušavane zbog navođenja na prostituciju od strane članova ove mreže. B. N. je tukao oštećenu, zatvarao je u kutiju ispod kreveta da bi je kaznio i vezivao je golu na dušeku, dok ju je okrivljeni A. M. povremeno obilazio.

„Od 12. juna do 5. jula 2002. godine oštećenu su držali u hotelu gde su joj u toku dve uzastopne večeri čekićem zakucavali eksere pod nokte obe ruke, a okrivljeni A. M. je neutvrđenog dana, oštećenu udario metalnom lopatom po glavi i po srednjem prstu desne ruke, pa je pustio na slobodu dana 2. avgusta 2002. godine i naredio joj da ide u Tuluz i nastavi da se prostituiše za njegov račun, što je ona i učinila“, stoji u optužnici.

Sahranjena u koferu

Treću oštećenu ženu V.R, koja se prostituisala u njihovoj mreži u Tuluzu, u 2002. godine, prema optužnici, takođe su držali zatočenu u jednom hotelu gde su je tukli i mučili kako bi im ispričala kakvu je izjavu dala policiji.

Svedoci bili nedostupni

Posle dve godine, sudski postupak pred pravosudnim organima u Nišu nalazio se u svojevrsnom pravnom ćorsokaku jer sud već mesecima nije uspevao da dođe do svedoka u inostranstvu, a na saslušanju da dve oštećene žene i trojice svedoka insistirala je odbrana. No, pokušaji da se dođe do svedoka su bili neuspešni jer nisu pronađeni na adresama u Francuskoj i Ukrajini. Poziv je jedino primila Milina R, majka V. R, jedne od zlostavljanih žena koja je, prema optužnici, u toku svirepog iživljavanja preminula.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde